Life

Cât de periculoasă este, de fapt, folia de aluminiu pentru gătit. Avertismentul specialiștilor

Este periculoasă folia de aluminiu pentru gătit? Cercetătorii au efectuat un studiu în acest sens. Avertismentul specialiștilor.
22.03.2023 | 15:29
Cat de periculoasa este de fapt folia de aluminiu pentru gatit Avertismentul specialistilor
Cât de periculoasă este, de fapt, folia de aluminiu pentru gătit. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Folia de aluminiu este foarte utilizată la gătit, dar cât de periculoasă este, de fapt, potrivit specialiștilor? Un studiu în legătură cu acest subiect a fost efectuat acum ceva timp.

Folia de aluminiu, periculoasă pentru gătit? Ce spun specialiștii

Printre cele mai utilizate obiecte în bucătărie este folia de aluminiu, nelipsită atunci când gătim anumite feluri de mâncare, cum ar fi cartofii copți sau o friptură la cuptor. Este foarte ușor de folosit și are un preț accesibil, așa că este o opțiune bună.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, unii consideră că folia de aluminiu este periculoasă pentru sănătate deoarece particulele din acel metal ar putea ajunge în mâncare. În schimb, potrivit altor opinii, nu există, de fapt, niciun pericol.

Conform unor specialiști, utilizarea foliei de aluminiu nu este cel mai sănătos lucru în bucătărie. De asemenea, nici cratițele sau tigăile din aluminiu nu sunt recomandate.

ADVERTISEMENT

O persoană de greutate medie poate ingera prin hrană până la 50 mg de aluminiu pe zi fără să existe pericole pentru sănătate, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Organismul uman poate să tolereze 1 mg de aluminiu pe kg/corp, până când apar efectele adverse ale acestuia, potrivit unui studiu citat de Foodstory. Studiul a fost publicat în 2012, în Internațional Journal of Electrochemical Science, notează Adevărul.

ADVERTISEMENT

În studiul respectiv, cercetătorii au descoperit că, prin gătirea alimentelor în folie de aluminiu, crește riscul apariției osteoporozei. Totodată, utilizarea foliei la gătit crește și riscul bolii Alzheimer.

Cantitatea de aluminiu pe care o putem consuma poate ajunge până la 139,2 mg, în funcție de felul și temperaturile la care este gătit felul de mâncare respectiv, conform studiului citat.

ADVERTISEMENT

În cazul în care alimentele sunt păstrate la rece în folie de aluminiu, nu există pericole. La aceste temperaturi, transferul particulelor de aluminiu este minim. Dacă gătim în folie de aluminiu la temperaturi mai mari de 150 de grade, transferul particulelor de aluminiu către alimente este extrem de mare, mai arată studiul.

Cele mai periculoase alimente pe care le poți găti în folia de aluminiu

Dacă gătești carne roșie în folie de aluminiu, transferul este de 378%. În cazul cărnurilor de pasăre, transferul este mai mic, de 215%. Alimentele acide, cum ar fi roșiile, oțetul sau lămâile preiau și mai mult aluminiu din folie. În cazul roșiilor, dacă sunt gătite în aluminiu, atunci transferul este de 3-6 mg/100 g produs.

Studiul menționat mai sus nu este singurul pe aseastă temă. La finalul anilor ’90, cercetătorii de la o Universitate din New York au avut aceleași rezultate după ce au analizat consumul de aluminiu din alimentele cu aditivi.

ADVERTISEMENT