Life

Cât de periculos este, de fapt, cuptorul cu microunde. Cele mai frecvente mituri au fost demontate

Cât de periculos este, de fapt, cuptorul cu microunde? Există numeroase mituri referitoare la acest electrocasnic îndrăgit de români.
03.05.2023 | 20:56
Cat de periculos este de fapt cuptorul cu microunde Cele mai frecvente mituri au fost demontate
Cât de periculos este, de fapt, cuptorul cu microunde. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Un electrocasnic nelipsit din bucătăriile românilor este cuptorul cu microunde. Acesta ne ajută să ne încălzim rapid anumite alimente și de asemenea ajută și la dezghețarea lor. Este însă periculos pentru organismul nostru?

Cât de periculos este cuptorul cu microunde

De-a lungul timpului au existat numeroase mituri referitoare la acest electrocasnic. Unii au spus că este periculos pentru organismul uman, din cauza radiațiilor pe care le emite. De cealaltă parte, au fost și persoane care au afirmat că întreg conținutul nutrițional al produselor poate fi afectat.

ADVERTISEMENT

Care este adevărul și cât de periculos este cuptorul cu microunde? Cristina Cornoiu, medic la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, a aplicat întreaga situație. Se pare că aceasta este de acord cu autoritățile de reglementare în domeniul alimentației din SUA, care au confirmat că încălzirea alimentelor la cuptorul cu microunde nu este dăunătoare pentru sănătoase.

Astfel, potrivit medicului, intensitatea radiațiilor transmise de cuptorul cu microunde sunt una foarte mică. Astfel, acestea nu pot deteriora ADN-ul din interiorul celulelor. Drept urmare, electrocasnicul poate fi utilizat în continuare în siguranță.

ADVERTISEMENT

“Cuptorul cu microunde poate fi folosit în siguranță pentru încălzirea alimentelor, întrucât acesta nu emite radiații periculoase și nu face alimentele radioactive. Microundele, precum undele radio, sunt un tip de ‘radiație neionizantă’, ceea ce înseamnă că nu au suficientă energie pentru a scoate electronii din atomi, conform U. S. Food and Drug Administration.

Prin urmare, ‘nu se consideră că microundele pot deteriora ADN-ul din interiorul celulelor’, potrivit Societății Americane de Cancer”, arată medicul Cristina Cornoiu, potrivit Adevarul.

ADVERTISEMENT

În ce recipiente trebuie încălzite, de fapt, alimentele

În ceea ce privește recipientele în care trebuie încălzită mâncarea, medicul ne recomandă să optăm pentru cele din sticlă. Mai departe, o altă întrebare este cea legată de calitatea nutrițională a alimentelor.

Este afectat conținutul de vitamine și de minerale atunci când un aliment este încălzit la cuptorul cu microunde? Medicul spune că alimentele nu își pierd nutrienții mai repede decât atunci când sunt gătite la cuptor sau la aragaz.

ADVERTISEMENT

Totuși, este bine de știut că orice mâncare expusă termic pierde vitamina C, dar și vitamina B. ”Ca orice expunere termică, pierderea de conținut de vitamina C și unele vitamine din grupul B comparativ cu alimentele crude este o realitate.

Cu toate acestea, gătitul folosind cuptorul cu microunde este, de fapt, una dintre cel mai puțin probabile forme de gătit care deteriorează nutrienții”, a mai explicat medicul.

ADVERTISEMENT
Tags:
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european,...
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce a murit un copil de 13 ani
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua...
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua în care Dylan a fost în culmea fericirii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Mesajul transmis de Florin Piersic de pe patul de spital. Ce se întâmplă...
Mesajul transmis de Florin Piersic de pe patul de spital. Ce se întâmplă cu marele actor
Celebrul mafiot Michael Franseze a venit în România. I-a vizitat pe frații Tate
Celebrul mafiot Michael Franseze a venit în România. I-a vizitat pe frații Tate
Anamaria Prodan şi Reghecampf s-au împăcat! Impresara aruncă bomba: „Nu mai are sens...
Anamaria Prodan şi Reghecampf s-au împăcat! Impresara aruncă bomba: „Nu mai are sens să ne mai facem de râs în faţa României!”
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie