Un electrocasnic nelipsit din bucătăriile românilor este cuptorul cu microunde. Acesta ne ajută să ne încălzim rapid anumite alimente și de asemenea ajută și la dezghețarea lor. Este însă periculos pentru organismul nostru?
De-a lungul timpului au existat numeroase mituri referitoare la acest electrocasnic. Unii au spus că este periculos pentru organismul uman, din cauza radiațiilor pe care le emite. De cealaltă parte, au fost și persoane care au afirmat că întreg conținutul nutrițional al produselor poate fi afectat.
Care este adevărul și cât de periculos este cuptorul cu microunde? Cristina Cornoiu, medic la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, a aplicat întreaga situație. Se pare că aceasta este de acord cu autoritățile de reglementare în domeniul alimentației din SUA, care au confirmat că încălzirea alimentelor la cuptorul cu microunde nu este dăunătoare pentru sănătoase.
Astfel, potrivit medicului, intensitatea radiațiilor transmise de cuptorul cu microunde sunt una foarte mică. Astfel, acestea nu pot deteriora ADN-ul din interiorul celulelor. Drept urmare, electrocasnicul poate fi utilizat în continuare în siguranță.
“Cuptorul cu microunde poate fi folosit în siguranță pentru încălzirea alimentelor, întrucât acesta nu emite radiații periculoase și nu face alimentele radioactive. Microundele, precum undele radio, sunt un tip de ‘radiație neionizantă’, ceea ce înseamnă că nu au suficientă energie pentru a scoate electronii din atomi, conform U. S. Food and Drug Administration.
Prin urmare, ‘nu se consideră că microundele pot deteriora ADN-ul din interiorul celulelor’, potrivit Societății Americane de Cancer”, arată medicul Cristina Cornoiu, potrivit Adevarul.
În ceea ce privește recipientele în care trebuie încălzită mâncarea, medicul ne recomandă să optăm pentru cele din sticlă. Mai departe, o altă întrebare este cea legată de calitatea nutrițională a alimentelor.
Este afectat conținutul de vitamine și de minerale atunci când un aliment este încălzit la cuptorul cu microunde? Medicul spune că alimentele nu își pierd nutrienții mai repede decât atunci când sunt gătite la cuptor sau la aragaz.
Totuși, este bine de știut că orice mâncare expusă termic pierde vitamina C, dar și vitamina B. ”Ca orice expunere termică, pierderea de conținut de vitamina C și unele vitamine din grupul B comparativ cu alimentele crude este o realitate.
Cu toate acestea, gătitul folosind cuptorul cu microunde este, de fapt, una dintre cel mai puțin probabile forme de gătit care deteriorează nutrienții”, a mai explicat medicul.