News

Cât de prost sunt plătiți, de fapt, românii. Ce salarii oferă celelalte state din UE

Salariile românilor, printre cele mai mici din Europa, arată analiza Eurostat. Cum stau la acest capitol celelalte state europene
15.04.2024 | 09:47
Cat de prost sunt platiti de fapt romanii Ce salarii ofera celelalte state din UE
Cel mai prost salariu mediu din Europa îl au românii. Ce bani oferă țările europene. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Conform datelor furnizate de Eurostat, angajații din România sunt printre cei mai slab plătiți din Europa, la fel ca cei din Bulgaria. Aceste concluzii provin dintr-o analiză recentă realizată de Eurostat.

Românii au cel mai mic salariu mediu din Europa

Salariul mediu pe oră al românilor este cel mai mic din Uniunea Europeană, situându-se la puțin peste 10 euro. Conform Eurostat, aceasta se apropie de media din Letonia, în timp ce Ungaria și Polonia au salarii ceva mai mari.

ADVERTISEMENT

În contrast cu aceste valori, Luxemburg înregistrează cel mai ridicat salariu mediu pe oră din UE, cu o medie de 24 de euro și conduce clasamentul.

Într-un clasament al salariilor medii pe oră în Europa realizat de Visual Capitalist, bazat pe datele Eurostat, românii se află în subsolul listei, fiind printre cei mai slab plătiți din Europa.

ADVERTISEMENT

Disparitățile între țările UE sunt semnificative, cu costuri orare mai reduse în Bulgaria, România și Ungaria, și costuri mai ridicate în Luxemburg, Danemarca și Belgia.

Bulgaria înregistrează cel mai mic salariu mediu pe oră din toată UE, cu angajați care primesc 8 euro pe oră. România ocupă penultimul loc în acest clasament, cu un salariu mediu pe oră de 10,4 euro, fiind aproape de Letonia, care se situează la 10,7 euro pe oră.

ADVERTISEMENT

Cât a fost salariul mediu net în luna februarie

În comparație, ungurii au un salariu mediu pe oră puțin mai mare, de 11 euro, în timp ce polonezii câștigă în medie 11,9 euro pe oră. Totuși, în România, acest indicator a înregistrat o creștere în ultimii ani, crescând de la 8 euro pe oră în 2021, la 9 euro pe oră în 2022.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu net în februarie a fost de 4876 de lei, în creștere cu 17 lei față de ianuarie 2024 și cu 14,2% față de aceeași lună a anului anterior.

ADVERTISEMENT

Cele mai mari câștiguri medii nete provin din activitățile de servicii în tehnologia informației (11.297 lei), în timp ce cele mai mici provin din fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.729 lei).

ADVERTISEMENT