News

Austeritate în Parlamentul României. Cum au evoluat veniturile deputaților și senatorilor în raport cu salariul mediu în ultimii 15 ani

Parlamentul a fost deseori criticat pentru salariul pe care le primesc deputații și senatorii, însă realitatea statistică din ultimii 15 ani arată cu totul altfel.
10.01.2024 | 08:33
Austeritate in Parlamentul Romaniei Cum au evoluat veniturile deputatilor si senatorilor in raport cu salariul mediu in ultimii 15 ani
Parlamentarii au același salariu din 2019 încoace/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Salariile demnitarilor au fost un subiect constant de controverse în mediul public, invocându-se frecvent faptul că veniturile acestora ar fi disproporționat de mari față de cele ale populației. Îndeosebi Parlamentul a fost vulnerabil la acest gen de critici, mai ales că oricum popularitatea sa este una dintre cele mai scăzute dintre instituțiile publice. Însă o analiză a datelor statistice arată că raportul dintre veniturile deputaților și senatorilor și cele ale românilor de rând a scăzut în mod constant, în favoarea celor din urmă.

Cadoul făcut de Oprea demnitarilor

În urmă cu 15 ani, în ianuarie 2009, salariul mediu net în România era, potrivit datelor furnizate de către Institutul Național de Statistică, de 1.355 de lei. În aceeași lună, un deputat sau senator obișnuit, care nu deținea nicio funcție de conducere în Biroul Permanent sau în comisiile de specialitate, avea un salariu net de 4.964 de lei, adică de 3,66 ori decât salariul mediu la nivel național. Disproporția era mai mare în cazul parlamentarilor cu funcții, în vârful ierarhiei fiind președintele Camerei Deputaților și Senatului, cu salarii de 6.711 lei fiecare.

ADVERTISEMENT

Deși aparent paradoxal, criza economică din 2009-2011 a redus într-o mai mare măsură veniturile parlamentarilor ale căror lefuri au scăzut de la 4.906 lei în ianuarie 2010 la 4.232 lei în ianuarie 2011. În același interval, salariul mediu net la nivel național a scăzut de la 1.426 lei la 1.424 lei, potrivit INS.

Salariile parlamentarilor au depășit nivelul dinainte de criză abia din 2015 când indemnizația netă a crescut la 5.401 lei, de la 4.909 lei, cât a fost în perioada 2013-2014. Însă creșterea a fost mult mai consistentă pentru un număr de 48 de înalți demnitari precum președintele, primul-ministru, președinții Camerelor și alții, în urma unei ordonanțe de urgență adoptată de către Guvern, în iulie 2015, în perioada în care Gabriel Oprea era premier interimar din cauza unor probleme de sănătate pe care le avea Victor Ponta. Creșterea pentru președinții Camerei Deputaților și Senatului a fost enormă salariile lor ajungând la 15.825 lei, iar apoi la 16.201 lei

ADVERTISEMENT

Legea 153/2017 privind salarizarea în sectorul bugetar a stabilit salariul minim ca reper pentru grila tuturor angajaților statului. Astfel, cel puțin teoretic, de fiecare dată când creștea salariul minim trebuiau să crească lefurile tuturor angajaților statului, inclusiv ale demnitarilor. Coeficientul de salarizare pentru deputați și senatori este de 9,00 ceea ce înseamnă că aceștia urmau să aibă un salariu de nouă ori mai mare decât salariul minim. Coeficienții creșteau în funcție de posturile deținute în Parlament, astfel că președinții Camerelor aveau un coeficient de 11,5.

Același salariu din 2019 încoace

Aplicarea acestei legi a făcut ca salariile parlamentarilor de rând să crească spectaculos, la 10.003 lei în ianuarie 2018. În schimb, președinții Camerelor au primit bani mai puțini, coborând de la 16.201 la 12.782. Astfel, în ianuarie 2018 s-a înregistrat cea mai mare discrepanță între veniturile parlamentarilor și salariul mediu la nivel național, care era de 2.484 lei. Raportul a atins atunci valoarea maximă, de 4,02.

ADVERTISEMENT

În ianuarie 2019, o majorare a salariului minim a antrenat și creșterea salariilor parlamentarilor a căror indemnizație netă a ajuns la 10.951 lei (13.993 lei în cazul președinților Camerelor). Însă această creștere nu a adâncit discrepanța dintre veniturile parlamentarilor și cele ale românilor de rând, întrucât în luna respectivă salariul mediu la nivel național a fost 2.936 de lei, ceea ce înseamnă că raportul deja scăzuse la 3,72.

Majorarea din 2019 a fost ultima creștere de salariu pentru parlamentari întrucât în anii următori indemnizațiile lor au fost înghețate în fiecare an, cu toate că salariul minim a crescut constant. Astfel că de cinci ani încoace parlamentarii câștigă aceeași sumă lunar, anume 10.951 lei. Între timp, salarul mediu la nivel național a crescut apreciabil, la 4.254 lei în luna ianuarie a anului trecut, ceea ce însemna că un parlamentar câștiga doar de două ori și jumătate mai mult decât un român plătit cu salariul mediu. Ultimele date oficiale ale INS sunt cele aferente lunii octombrie 2023, când salariul mediu a crescut la 4.692 lei, ceea ce înseamnă că raportul a scăzut și mai mult, la doar 2,33.

ADVERTISEMENT

La sfârșitul anului trecut, Guvernul intenționa să crească salariile unor largi categorii de bugetari, inclusiv demnitarilor, cu 5%. Asta ar fi însemnat că un parlamentar urma să câștige cu 520 de lei în plus de la 1 ianuarie 2024. Ulterior, Guvernul a decis ca singurii demnitari care vor primi majorarea de 5% să fie primarii/ viceprimarii și președinții/ vicepreședinții consiliilor județene. Asta înseamnă că parlamentarii nu mai au speranțe să primească o altă majorare până în 2025, ceea ce înseamnă vor avea parte de 6 ani în care nu au primit nicio majorare de salariu.

ADVERTISEMENT