News

Cât de toxic este cel mai popular pește vândut românilor. Este ieftin, dar deloc sănătos    

”Nicio masă fără pește” – așa suna o celebră reclamă, care sublinia calitățile deosebite ale acestui produs. Între timp, lucrurile nu mai stau chiar așa.
25.06.2023 | 12:16
Cat de toxic este cel mai popular peste vandut romanilor Este ieftin dar deloc sanatos
Românii consumă pește puțin și nesănătos / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Peștele a ajuns să fie consumat tot mai puțin de români, mai ales din cauza prețului ridicat. O variantă mai accesibilă este reprezentată de un pește de import numit Pangasius, care a devenit destul de popular în România.

De unde provine peștele Pangasius

Specia Pangasius provine din sud-estul Asiei, mai exact din bazinul Mekong și râul Chao Phraya, acolo unde este crescut în acvaculturi.

ADVERTISEMENT

Pangasius nu are o reputație foarte bună în lumea culinară, însă a devenit popular în Statele Unite și Europa datorită prețului mic, a faptului că nu are oase și nici miros pătrunzător. În 2014, Vietnam exporta pești din specia Pangasius în valoare de 1,8 miliarde dolari americani.

De ce este Pangasius un pește toxic

Problema acestei specii de pește este legată de condițiile în care este crescută. Reporterii NDR Michael Hoft și Chirstian Jentzsch au realizat o investigație în urma căreia au aflat că peștii sunt ținuți în spații extrem de înguste, în fermele de pe Mekong.

ADVERTISEMENT

În plus, aceștia se dezvoltă într-unul dintre cele mai poluate râuri de pe planetă, din cauza apelor reziduale deversate de fabricile de acolo. Potrivit Digi24, peștii din specia Pangasius este injectată cu antibiotice și hormoni, pentru a crește rapid și a supraviețui în condiții toxice.

Mai mult, peștele Pangasius are capacitatea de a se hrăni cu toxinele prezente în apă, lăsând-o curată. Într-un final, rezultatul se regăsește în farfuriile celor care consumă carnea acestui pește.

ADVERTISEMENT

Ce alți pești sunt pe ”lista neagră”

Nu este, însă, singurul pește cu probleme. Specialiștii nu recomandă consumul de macrou în cantități mari, din cauza conținutului mare de mercur pe care acesta îl conține, scrie Ziare.com.

Nici somnul nu este tocmai sănătos. Acest tip de pește este injectat cu hormoni pentru a crește rapid, la fel ca în cazul speciei Pangasius.

ADVERTISEMENT

România se află în coada clasamentului în ceea ce privește consumul de pește, în țările europene. Aici, consumul mediu anual este de 7 kg pe cap de locuitor, spre deosebire de Belgia (25 kg), Franța (35 kg), Grecia (20 kg) sau Polonia (12 kg). Cel mai mult pește se consumă în Islanda – 90 de kilograme pe an.

ADVERTISEMENT