News

Cât mai ține pandemia. AstraZeneca își face divizie specială pentru vaccinuri şi terapii cu anticorpi

AstraZeneca creează o divizie separată pentru vaccinuri şi terapii cu anticorpi. Demersul vine la câteva luni după ce a avut unele eșecuri legate serul anti-Covid dezvoltat.
10.11.2021 | 19:15
Cat mai tine pandemia AstraZeneca isi face divizie speciala pentru vaccinuri si terapii cu anticorpi
ADVERTISEMENT

Divizia va fi condusă de  vicepreşedintele executiv pentru Europa şi Canada, Iskra Rei, a anunțat un purtător de cuvânt al companiei anglo-suedeze.

Noua acțiune inițiată de AstraZeneca dă de gândit faptul că pandemia nu se va încheia prea curând. Corelează cu o decizie a companiei concurențiale, Pfizer, care a anunțat că plănuiește ca în 2022 să-și crească vânzările de vaccin anti-Covid.

ADVERTISEMENT

Vaccinare anti-Covid și după pandemie?

”Echipa va fi dedicată vaccinului nostru Covid-19, combinaţiei noastre de anticorpi cu acţiune lungă şi vaccinului nostru de dezvoltare care abordează multiple variante de îngrijorare, precum şi portofoliului nostru existent pentru bolile virale respiratorii”, a anunțat purtătorul de cuvânt al AstraZeneca, citat de Reuters.

De asemenea, prin crearea diviziei de vaccinuri, demonstrează și faptul că AstraZeneca prevede o vaccinare anti-Covid și după încheierea pandemiei, însă nu și că-și dorește să intre mai mult pe piața vaccinurilor, potrivit spuselor lui Nicholas Hyett, analist la Hargreaves Lansdown.

ADVERTISEMENT

”Acest lucru ar necesita noi investiţii semnificative în cercetare şi dezvoltare şi, deocamdată, nu avem nicio indicaţie că acest lucru se va întâmpla”, a subliniat Nicholas Hyet, conform sursei menționate anterior.

AstraZeneca, vaccin anti-Covid controversat

Anul acesta, la scurt timp după dezvoltarea vaccinului anti-Covid și după ce mai mulți oameni au început să și-l administreze, compania AstraZeneca a fost implicată în mijlocul unui scandal care i-a afectat imaginea. Mai mulți oameni au reclamat, în luna aprilie, că serul creat de companie le-a produs cheaguri de sânge.

ADVERTISEMENT

Țări precum Danemarca, Islanda, Norvegia, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg au oprit fie imunizarea cu vaccinul anti-Covid de la AstraZeneca, fie au suspendat temporar anumite loturi. Atunci, compania farmaceutică se apăra prin faptul că nu există dovezi față de un risc crescut de tromboze sau embolie pulomonară și trombocitopenie.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a intervenit atunci și a analizat atent cazurile și vaccinul de la AstraZeneca împotriva coronavirusului. Agenția a ajuns la concluzia că serul companiei nu poate provoca cheaguri de sânge.

ADVERTISEMENT

”Informaţiile disponibile în acest stadiu indică faptul că numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pe ansamblul populaţiei”,  a transmis atunci agenţia europeană într-un comunicat de presă.

Valeriu Gheorghiță: ”Nu avem în România cazuri de tromboză cauzată de vaccinul de la AstraZeneca”

Având în vedere tot acest scandal iscat, medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid în România, a dat asigurări că la noi nu există cazuri raportate de tromboze, în urma vaccinării cu AstraZeneca.

”Noi nu avem reacții, evenimente trombotice raportate. Nu avem în România cazuri de tromboză cauzată de vaccinul de la AstraZeneca. (…) Noi trebuie, de asemenea, să luăm în calcul nu doar datele din România, ci datele de la nivel european, care sunt mult mai reprezentative. Vorbim de peste 34 de milioane de persoane vaccinate în Marea Britanie și Europa și au fost raportate și analizate în detaliu circa 222 de cazuri de asemenea evenimente trombotice.

Cred că este important, de asemenea, să înțelegem că frecvența evenimentelor trombotice nu este, în general, mai crescută decât ce se regăsește în populația generală nevaccinată, dar, într-adevăr, strict pe aceste localizări particulare – tromboze de sinus venos cerebral, tromboze de circulație venoasă abdominală – există acest semnal că avem o frecvență ușor mai crescută față de ceea ce se regăsește în populația generală și oamenii, de fapt, trebuie să fie informați de acele semne de alarmă”, a spus Valeriu Gheorghiță la Digi 24.

ADVERTISEMENT
Tags: