Cât plăteşte un român statului în 35 de ani de muncă. Suma este ireală. Un studiu care arată statistici financiare din Europa a scos la iveală veniturile care se duc către bugetul de stat de la o persoană cu vechime la locul de muncă.
Eurostat a dezvăluit cât achită un singur angajat statului român dacă lucrează timp de 35 de ani, în condițiile în care are încheiat un contract de muncă. Suma este impresionantă și destul de greu de recuperat de oameni.
Luând în calcul vârsta minimă de pensionare în Uniunea Europeană, care este de 65 de ani, asta înseamnă că o persoană care lucrează începând de la 30 de ani va achita, în medie, aproximativ 315.000 de lei către bugetul de stat.
În clipa în care iese la pensie trebuie să trăiască 14 -15 ani pentru a-și putea primii bani înapoi pentru perioada de 35 de ani în care a cotizat. Concret, ar trebui să supraviețuiască până la împlinirea vârstei de 80 de ani.
Din păcate, lucrurile sunt greu de atins pentru că speranța de viață nu atinge această limită, ci este vorba de 72 de ani. Și cum românii obișnuiesc să se angajeze de la o vârstă destul de mică, datele arată că aceștia achită către bugetul de stat o perioadă și mai lungă.
Spre exemplu, o persoană care se angajează la 20 de ani și care lucrează până la vârsta pensionării, de 65 de ani, ajunge să lucreze, în realitate, 45 de ani. În toată această perioadă cotizează către statul român cu suma de 472.500 de lei.
Asta înseamnă că după ieșirea la pensie trebuie să mai trăiască cel puțin 22 de ani pentru a-ți recupera banii. Acest lucru este confirmat și de economiștii români care trag un semnal de alarmă în această privință.
Foarte multe persoane se întreabă dacă vârsta de pensionare va fi majorată în următoarea perioadă. Un document trimis de Guvern la Bruxelles arată că acest lucru este luat în calcul, însă politicienii susțin că nu se pune această problemă.
„Nu s-a discutat creşterea vârstei de pensionare. Discutăm constant despre opţiunea pentru a rămâne în viaţa activă, ceea ce este total diferit. Opţiune pe care o ai şi acum, doar că ai nevoie de acord şi să rămâi mai mult la muncă de la an la an.
Uitându-ne la cifre am constatat că peste 100.000 de oameni peste 65 de ani preferă să rămână în continuare în activitate, aşa că ne-am gândit să lăsăm această opţiune”, spunea Raluca Turcanu în 2021, conform zf.ro.