FANATIK îți spune cât timp rămâne valabilă asigurarea de sănătate după ce îţi pierzi serviciul. Astfel, trebuie să știi că atunci când rămâi fără job, îți păstrezi calitatea de asigurat în sistemul de sănătate public.
Se întâmplă lucrul acesta pentru încă trei luni de la încetarea raporturilor de serviciu. Concret, preț de 90 de zile poți beneficia de serviciile de sănătate oferite de stat.
După ce expiră aceste trei luni, dacă ești în continuare șomer, poți deveni coasigurat. Ai putea ajunge în această situație dacă un membru al familiei te ia în întreținere.
Avocatnet.ro scrie că Legea nr. 95/2006 stipulează clar că o persoană rămâne asigurată în sistemul de sănătate trei luni de la data încetării raporturilor de muncă. Abia apoi, aceasta poate fi luată în întreținere și poate deveni coasigurat.
“Pentru persoanele care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, calitatea de asigurat încetează în termen de trei luni de la data încetării raporturilor de muncă/serviciu”, scrie în Legea nr. 95/2006.
Trebuie să mai știți că potrivit Legii nr. 95/2006, “beneficiază de asigurare, fără plata contribuției (…) soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate”.
De asemenea, ca să ajungi coasigurat, Ordinul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nr. 1.549/2018 solicită o serie de acte, cum ar fi:
Interesant este că această calitate de asigurat poate fi verificată online, pe site-ul CNAS, prin introducerea Codului Numeric Personal (CNP) și al codului de verificare generat automat de aplicație.
Câmpul denumit CID (Codul de IDenitificare al asiguraţilor) nu trebuie completat, pentru că va fi generat automat pe baza CNP-ului.