Cât timp se ține carnea de pui gătită în congelator? În primul rând sunt importanți mai mult factori. Dacă nu ținem cont de ei, riscăm să ne confruntăm cu probleme de sănătate, pe care sigur nu le dorim.
La fel ca și oricare alte alimente, carnea de pui trebuie și ea depozitată într-un mod corespunzător. E nevoie doar de niște simple greșeli pentru ca aceasta să devină un adevărat pericol pentru organismul nostru.
Depozitarea puiului în frigider este convenabilă. Totuși, puțini știu cât timp se ține carnea de pui în congelator, ori doar la rece. Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), puiul crud poate fi păstrat în frigider aproximativ 1-2 zile.
Iar același lucru este valabil și pentru curcanul crud și alte păsări de curte. De cealaltă parte, carnea de pui gătită poate rezista în frigider aproximativ 3-4 zile, deci ceva mai mult. Ce mai trebuie să știm despre cât timp rezistă carnea de pui în frigider?
Sursa citată arată că păstrarea puiului în frigider ajută la încetinirea dezvoltării bacteriilor. Mai exact, bacteriile tind să se dezvolte mai lent la temperaturi sub 4°C. În plus, puiul crud este cel mai bine depozitat într-un recipient etanș pentru a preveni scurgerea sucurilor sale și contaminarea altor alimente.
Puiul gătit pe de altă parte trebuie refrigerat într-un recipient etanș. Dacă trebuie însă să păstrezi carnea pentru mai multe zile, specialiștii recomandă depozitarea în congelator. Acolo, carnea de pui rezistă chiar și nouă luni de zile.
De cealaltă parte, un pui întreg poate rezista la congelator chiar și un an de zile. Puiul gătit pe de altă parte poate fi păstrat la congelator chiar și șase luni de zile fără probleme, arată specialiștii, potrivit Healthline.
Acum că ai aflat cât timp se ține carnea de pui în congelator, e bine să știi și cum îți dai seama dacă s-a stricat. Poate ai uitat de cât timp e acolo, însă sunt semne care te ajută enorm în acest sens. În primul rând, termenul de valabilitate contează.
Mai apoi urmează culoarea. Puiul crud și gătit care începe să capete o culoare gri-verzuie s-a stricat. Petele de mucegai gri-verde indică o creștere bacteriană. Și mirosul este un alt semn care îți spune că puiul s-a stricat.
Atât puiul crud, cât și cel gătit, emit un miros acid care seamănă cu amoniacul, pe măsură ce se strică. Textura este un alt indicator important. Dacă puiul e vâscos, atunci e stricat.
Și nici măcar dacă îl speli, bacteriile nu vor fi distruse, ci din contră. Acestea ajung să se răspândească și la alte alimente, ori pe diferite suprafețe. Cel mai bine este să arunci carnea imediat în aceste condiții.