Life

Cât trebuie să aveți glicemia în funcție de vârstă. După 20 de ani trebuie să țineți cont de acest detaliu

Glicemia este extrem de importantă pentru organismul nostru și tocmai din acest motiv trebuie să fim atenți la cantitatea acesteia pentru a evita probleme majore de sănătate.
11.03.2023 | 09:26
Cat trebuie sa aveti glicemia in functie de varsta Dupa 20 de ani trebuie sa tineti cont de acest detaliu
Cât trebuie să aveți glicemia în funcție de vârstă. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Cât trebuie să aveți glicemia? Acest lucru variază în funcție de vârstă, dar și de momentul zilei. De asemenea, la calculul glicemiei se mai adaugă și afecțiunea de care o persoană suferă. Trebuie menționat că glucoza este extrasă din alimentație și practic este cea care ne oferă întreaga energie de care avem nevoie întreaga zi.

Cât trebuie să avem glicemia în funcție de vârstă

În momentul în care avem glicemia prea mare, sau prea mică, atunci s-ar putea să observăm câteva schimbări în ceea ce privește starea noastră de bine și nu numai. Unele lucruri pot deveni mai obositoare pentru unele persoane, în timp ce altele se pot confrunta chiar și cu amețeli.

ADVERTISEMENT

Și totuși cum calculăm corect glicemia și cât trebuie să fie aceasta în funcție de vârstă? Recomandat este ca glicemia să fie luată înainte de masă, dimineață. În cazul unui adult, care are peste 20 de ani, aceasta trebuie să fie între 70-108 mg/dl, înainte de a mânca. De cealaltă parte, dacă luăm glicemia la câteva ore după masă, aceasta trebuie să fie situată la un nivel de 140 mg/dl.

În cazul copiilor însă lucrurile sunt diferite, astfel că nu trebuie să ne fie teamă dacă observăm valori ceva mai mari. Un copil care are până în 5 ani ar trebui să aibă o valoare de 100-200 de mg/dl de glicemie în sânge, fie că a mâncat sau nu. Cei care au între 5 și 11 ani în schimb trebuie să aibă dimineața, înainte de masă, o glicemie de 70 mg/dl, iar la câteva ore după masă 150 mg/dl.

ADVERTISEMENT

Factorii care influențează valoarea glicemiei

Ce influențează valoarea glicemiei? Nenumărați factori pe care ar fi bine să îi luăm în calcul. Dincolo de alimentație avem stresul, iar în cazul femeilor sau adolescentelor, menstruația. De asemena și unele boli influențează valoarea glicemiei, așa că trebuie să fim atenți.

În momentul în care glicemia este mult prea mare, sau prea mică, pot apărea hiperglicemia sau hipoglicemia. Ce sunt acestea și cum ne influențează viața de zi cu zi? Hiperglicemia reprezintă o glicemie prea mare, iar asta găsim la persoanele care suferă de diabet, boală care de altfel este din ce în ce mai prezentă în rândul tinerilor, așa că ar fi bine să fim atenți după vârsta de 20 de ani. 

ADVERTISEMENT

Ce înseamnă asta? Insulina produsă de organism nu este suficient astfel încât glucoza din sânge să fie situată la un nivel normal. Un factor de risc aici este efortul fizic intens, dar și sedentarismul. Și să nu uităm și de stres, care are un impact major asupra organismului nostru și evident, asupra valorilor de glicemie din sânge.

Ce simptome au hiperglicemia și hipoglicemia

Ce simptome are o persoană care suferă de hiperglicemie? Printre acestea se numără durerile de cap, dar și o stare constantă de oboseală și de sete intensă. În momentul în care glicemia crește din ce în ce mai mult, persoana respectivă nu se mai poate concentra și de asemenea, apare și urinarea frecventă.

ADVERTISEMENT

La polul opus avem hipoglicemia, care reprezintă scăderea drastică a glicemiei din sânge, adică sub 72 mg/dl. Când se întâmplă asta? În general, persoanele care depun un efort fizic intens, sau care consumă alcool ori nu au o alimentație variată pot ajunge într-o astfel de situație.

Simptomele sunt aproape similare cu cele ale hiperglicemiei. Persoanele care se confruntă cu hipoglicemie transmisă excesiv și de asemenea, se simt obosite. Sunt și momente în care acestea se pot confrunta cu o senzație de amețeală. Tocmai din acest motiv, este esențial să ne măsurăm glicemia constant și să avem o alimentație și un stil de viață cât se poate de sănătos.

ADVERTISEMENT
Tags: