Life

Cât ulei se pune în zacusca cu vinete, de fapt. O simplă greșeală îți poate strica întreaga rețetă

Ce cantitate de ulei se folosește, în realitate, la zacusca de vinete. O mică eroare poate distruge proviziile de iarnă.
22.09.2023 | 14:05
Cat ulei se pune in zacusca cu vinete de fapt O simpla greseala iti poate strica intreaga reteta
Ce cantitate de ulei se folosește, în realitate, la zacusca de vinete. O mică eroare poate distruge proviziile de iarnă. Sursa foto: captură video Youtube / Pinterest. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Cât ulei se pune în zacusca cu vinete, de fapt. O simplă greșeală îți poate strica întreaga rețetă. Care este regula după care se ghidează multe dintre gospodinele din România atunci când pun diverse legume la borcane.

Ce cantitate de ulei se folosește, în realitate, la zacusca de vinete. O mică eroare poate distruge proviziile de iarnă

Ce cantitate de ulei se folosește, în realitate, la zacusca de vinete. O mică eroare poate distruge proviziile de iarnă și face ca preparatul să fie unul uleios și foarte greu de digerat. Gustul se va modifica radical dacă nu ești atent.

ADVERTISEMENT

Aspectul cel mai important de care trebuie să țină cont orice femeie este untdelemnul folosit. Nu calitatea acestuia, ci cantitatea este cea care face diferența între un produs de nota 10 și unul care nu poate fi mâncat.

Rețeta clasică spune că la 10 vinete mari trebuie să se folosească 1 litru de ulei de floarea soarelui. În cazul în care legumele sunt coapte în ulei, nu pe lemne, este recomandat să se reducă din grăsimile din compoziție.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că se pune mai puțin de 1 litru de ulei. Zacusca de vinete va avea un gust delicios și savuros de fiecare dată când va fi întinsă pe pâine și nici nu va strânge prea mult untdelemn deasupra, în borcan.

Cum se face zacusca de vinete

Zacusca de vinete are mai multe rețete și poate fi reinterpretată de fiecare gospodină în parte. Una dintre acestea conține 25 de ardei grași, 25 de gogoșari, 10 vinete mari, 2 kg de roșii, 1 kg de ceapă și 1 kg de morcovi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, dintre ingrediente nu trebuie să lipsească 1 litru de ulei, 3-4 foi de dafin, 1 linguriță de piper boabe și sare, în funcție de gustul fiecăruia. Legumele se spală, se scurg bine de apă și se coc afară, pe grătarul cu lemne.

Se curăță de coajă și se lasă la scurs încă o dată. Între timp se toacă ceapa mărunt și se călește în puțin ulei până când devine translucidă. Morcovul se dă prin răzătoarea mică. Amestecul obținut se condimentează cu piper și dafin.

ADVERTISEMENT

Legumele se amestecă bine și se pun la înăbușit pentru circa 10 minute, apoi se toacă cât mai mărunt. Se adaugă uleiul și se lasă compoziția la fiert la flacără mică. Se adaugă sare, în funcție de gust. Când zacusca de vinete începe să scadă înseamnă că este gata.

Această conservă perfectă în sezonul rece se toarnă în borcane cât este fierbinte. Recipientele se închid foarte bine și se pun la fiert până când zacusca începe să fiarbă. Se scot borcanele și se lasă la răcit la temperatura camerei. Se păstrează în cămară sau într-o încăpere întunecată.

ADVERTISEMENT