News

Cât va costa bradul de Crăciun anul acesta și când îl puteți cumpăra avantajos

Bradul de Crăciun nu trebuie lăsat pe ultima sută de metri. După începutul lunii decembrie, prețurile vor urca vertiginos
19.11.2023 | 15:54
Cat va costa bradul de Craciun anul acesta si cand il puteti cumpara avantajos
Cel mai bine este ca brazii de Crăciun să fie cumpărați din vreme, pentru a evita scumpirile de sfârșit de an / Foto: Inquam Photo
ADVERTISEMENT

Frenezia cumpărăturilor de sfârșit de an include și achiziția bradului de Crăciun. Ca de fiecare dată, mulți se înghesuie pe ultima sută să cumpere un brad și să-l împodobească și, tot de fiecare dată, vânzătorii cresc prețul.

Brazii au apărut deja în magazine

Deși mai este o lună până să vină sărbătorile de iarnă, unii se gândesc de pe acum să cumpere un brad pentru Crăciun, mai ales că brazii au apărut deja în magazine.

ADVERTISEMENT

Prețurile variază firește, în funcție de oraș, vânzător, mărimea bradului, dacă este împodobit sau nu, dacă este artificial sau nu, etc. Spre exemplu, într-o pepinieră din București au fost aduși brazi de Crăciun. Brazii sunt naturali și nu sunt din România, ci au fost aduși tocmai din Danemarca.

Există aici și brazi la ghiveci.  Și în acest caz oferta este variată, scrie Observator. Prețurile încep de la 99 de lei dar pot urca foarte mult. „Brazii tăiaţi sunt ceva mai ieftini, spre exemplu un brad care are înălţime de până la doi metri costă acum 69 de lei, dar pe măsură ce se apropie sărbătorile de iarnă preţurile vor mai urca”, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Clienții, sfătuiți să cumpere din timp

Mai exact, un astfel de brad va ajunge să coste 89 de lei, astfel că cumpărătorii sunt sfătuiți să cumpere din timp și să nu aștepte până în ultimele zile. Din pepiniera respectivă vor pleca în toată țara aproximativ 100.000 de brazi.

Așa cum se întâmplă în fiecare an, prețurile sunt mai mici la începutul lunii decembrie, dar cresc, vorba aceea, ca bradul, pe măsură ce se apropie Crăciunul. Uneori atât de mult încât comercianții, mai ales cei din piețe, rămân cu ei nevânduți. Chiar și așa, unii spun că sunt mulțumiți de câți bani au făcut de Crăciun.

ADVERTISEMENT

Prețurile variază și în funcție de brad. Cei artificiali costă mai puțin (încep undeva în jur de 50 de lei dar pot ajunge și la 300. În privința brazilor naturali, prețurile încep de la 100 de lei dar pot ajunge la sume foarte mari.

Spre exemplu, un brad natural înalt de 4-4,5 metri se vinde și cu 1.999 lei, în timp ce unul de 5-6 metri ajunge să coste 4.999 lei. În plus, există firme care vând brazii gata împodobiți. Și aici, prețurile variază în funcție de dorințele clienților.

ADVERTISEMENT

Natural sau artificial?

Odată cu politicile eco, o întreagă dezbatere se poartă pro sau contra brazilor din plastic. Din păcate, marea majoritate a pomilor de Crăciun artificiali sunt din plastic. Iar plasticul este dăunător pentru mediu. Plasticul este dificil de reciclat și nu este biodegradabil. În plus, majoritatea brazilor artficiali sunt fabricați în Asia înainte de a fi importați în UE, ceea ce adaugă transportul la amprenta de carbon.

Avantajul unui brad din plastic, în afară de faptul că nu-și pierde acele, este că poate fi depozitat cu ușurință și refolosit în fiecare an pentru sărbători.

Mai multe studii au fost efectuate pentru a se afla cât timp trebuie păstrat un pom de Crăciun artificial pentru a avea același impact asupra mediului ca un pom natural cumpărat în fiecare an. Pentru aceasta, ar trebui să fie păstrat cel puțin zece ani. Așadar, este mai bine să cumpărați un brad artificial de calitate superioară pentru a-l putea păstra atât de mult timp.

În privința brazilor de Crăciun naturali, vânzarea lor nu contribuie la despădurire. Este un produs agricol, iar brazii sunt plantați pe terenuri destinate exclusiv acestui scop. Pe măsură ce cresc, brazii ajută la reducerea dioxidului de carbon, care este atât de dăunător pentru planetă, prin producerea de oxigen din CO2. Aceștia acționează ca un filtru pentru a limita efectul de seră.

Bradul natural este complet biodegradabil. Acesta poate fi transformat sau se poate descompune singur. În plus, lanțul comercial al bradul natural contribuie la dezvoltarea locală și, prin urmare, la crearea de locuri de muncă.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT