Life

Planta din România care poate să ucidă un om în doar câteva minute. Este de două ori mai toxică decât veninul de cobra

O plantă din România poate să ucidă un om în doar câteva minute. Este de două ori mai toxică decât veninul de cobra, deci e bine să fim atenți la ea.
19.11.2023 | 14:30
Planta din Romania care poate sa ucida un om in doar cateva minute Este de doua ori mai toxica decat veninul de cobra
Planta din România care poate să ucidă un om în doar câteva minute. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Știai că o plantă din România poate să ucidă un om în doar câteva minute? E de două ori mai toxică decât veninul de cobra. Unele persoane nu sunt însă conștiente de pericolul la care se expun.

Planta din România care poate să ucidă un om în doar câteva minute

O plantă despre care știm că are beneficii pentru organismul nostru poate deveni un real pericol. Aceasta poate să ucidă un om în doar câteva minute datorită toxinei pe care o conține.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre ricin. Cu siguranță ai auzit de această plantă. De altfel, uleiul de ricin este un cunoscut digestiv. Deși are un gust neplăcut, acesta are o mulțime de beneficii pentru organism, dacă este consumat în cantitatea recomandată.

De asemenea, uleiul de ricin mai este folosit și în cosmetică. El poate stimula creșterea părului. Îl regăsim în diferite șampoane, dar și alte produse cosmetice din comerț. De ce este însă această plantă periculoasă?

ADVERTISEMENT

Câteva boabe de ricin sunt suficiente ca să ucidă un om în doar câteva minute. De ce uleiul de ricin este sigur? În timpul producției, componentele toxice ale plantei sunt îndepărtate, astfel încât acesta poate fi consumat.

Ce pățești dacă ai consumat o boabă de ricin neprelucrată? Simptomele sunt variate. Primele sunt amețeala, dar și greața. Ulterior poate apărea tahicardia, atacul cerebral, dar și tensiunea scăzută.

ADVERTISEMENT

Care este doza mortală

Trebuie menționat faptul că substanța toxică este chiar ricina. Aceasta este o toxină vegetală care se regăsește în semințele de ricin. Cum acționează? Când este consumată se transformă într-un inhibitor puternic al sintezei proteinelor la eucariote.

Studiile au demonstrat că ricina este una dintre cele mai toxice substanțe de origine vegetală. Este de două ori mai toxică decât veninul de cobra, însă rezistența depinde de la o persoană la alta.

ADVERTISEMENT

În general însă, doza mortală este de 0,25 mg de ricină. Iar aceasta este echivalentul a 2-4 semințe de ricin. Cum acționează această ”otravă”, atunci când ajunge în organismul unei persoane?

Toxina acționează asupra stomacului, intestinului, dar și asupra ficatului și rinichilor. În final, aceasta distruge globulele roșii. Planta din România care poate să ucidă un om în doar câteva minute nu are niciun antidot momentan.

Pe de altă parte, dacă o persoană și-a dat seama că a consumat-o, trebuie să meargă neapărat la spital. Există un interval de timp în care poate fi salvată. Mai exact, la ingerarea unei doze toxice, moartea se va instala după circa 36 – 72 de ore. Depinde însă de organismul fiecărei persoane în parte.

ADVERTISEMENT
Tags: