Life

Cât va costa un kilogram de carne de porc înainte de sărbători. Prețurile s-ar putea dubla

Producătorii au anunțat cât va costa un kilogram de carne de porc înainte de sărbători. Veștile nu sunt deloc bune pentru români.
25.10.2022 | 14:34
Cat va costa un kilogram de carne de porc inainte de sarbatori Preturile sar putea dubla
Prețurile pentru carnea de porc vor crește înainte de sărbători. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Fermierii au anunțat cât de mult ar putea să coste un kilogram de carne de porc înainte de sărbători. Prețurile pentru acest produs, care se regăsește anual la mesele multor români, ar putea fi duble.

Cât ar putea să coste un kilogram de carne de porc înainte de sărbători. Vești proaste din partea producătorilor

Inclusiv prețurile produselor alimentare sunt afectate de scumpirile din ultima perioadă. Anul acesta, agricultorii au estimat prețuri duble pentru kilogramul de carne de porc.

ADVERTISEMENT

Acest an a fost unul foarte greu pentru producători, care au avut un profit aproape zero și au adunat datorii uriașe, așa că au fost nevoiți să crească prețurile. În consecință, mesele românilor ar putea fi mai sărace de Crăciun.

Anul acesta a fost unul secetos, așa că mulți dintre fermieri au ieșit în pierdere după ce și-au făcut calculele pentru 2022. Au fost nevoiți chiar să împrumute bani pentru a putea continua producția.

ADVERTISEMENT

Conform statisticilor, prețurile alimentelor au crescut cu aproximativ 20% din cauza situației critice cu care se confruntă fermierii.

“Creșterile de prețuri la alimente în România nu s-au oprit, urmează încă un trimestru, cel puțin, de creșteri de prețuri.

ADVERTISEMENT

În cursul anului 2022 au fost creșteri de 20% peste nivelul inflației, e colosal, pentru că actorii economici au vrut să marcheze și un nivel de profit, și ne așteptăm la încă 10%-15% minim.”, a transmis expertul agricol Florin Constantin, potrivit digi24.ro.

Producătorii spun că prețurile vor crește în continuare și că acestea ar putea să se dubleze până de sărbători. În prezent, un kilogram de ceafă, cotlet sau coaste de porc costă între 19 și 29 de lei, însă înainte de sărbători ar putea ajunge să coste chiar și 60 de lei.

ADVERTISEMENT

Românii, afectați de valul de scumpiri

Românii sunt afectați de valul de scumpiri din ultimele luni. Prețurile la zahăr, făină, ulei, fructe și legume au crescut considerabil față de anul trecut, ajungând chiar să fie duble.

De altfel, toamna este perioada în care românii pun murături, însă anul acesta au fost nevoiți să facă economii.

Prețurile legumelor în piețe au crescut și ele, astfel că un kilogram de gogonele costă 6 lei, de exemplu, în timp ce varza rămâne cea mai ieftină.

ADVERTISEMENT
Tags: