Life

Câtă cafea e bine să bei, în funcție de câte kilograme ai. Metoda de calcul e foarte simplă

Câtă cafea e bine să bei în fiecare zi, de fapt, în funcție de câte kilograme ai. Metoda de calcul este una foarte simplă.
10.03.2024 | 15:00
Cata cafea e bine sa bei in functie de cate kilograme ai Metoda de calcul e foarte simpla
Câtă cafea poți să bei în funcție de greutate. Sursa foto: Unsplash, Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Află câtă cafea poți să bei, în funcție de câte kilograme ai. Mihaela Bilic a dezvăluit care este metoda de calcul pentru a ști câtă cafeină e bine să consumi.

Câtă cafea e bine să bei, în funcție de câte kilograme ai

Cafeaua este o băutură pe care multe persoane o consumă în fiecare dimineață. Această băutură le oferă oamenilor energia de care au nevoie pentru a-și începe ziua și se poate prepara în diverse moduri.

ADVERTISEMENT

Cafeina din cafea, dar și teina din ceai conțin trimetilxantina, un alcaloid ce are efect stimulant pentru sistemul nervos și cardiovascular. În cazul cafelei, concentrația este de mai mare, astfel că aceasta conține de 2 – 5 ori mai multă cafeină decât ceaiul.

Taninurile din ceai sunt legate de teină și întârzie absorbția cafeinei, astfel că efectul stimulant va avea o intensitate moderată și va dura 3 – 6 ore. “În schimb cafeaua are un efect rapid, de intensitate crescută, pe o durată de 2-3 ore”, a explicat Mihaela Bilic pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Concentrația de cafeină din cele două băuturi este influențată de modul de preparare. Efectul stimulant al ceaiului infuzat mai puțin de 2 minute va fi mai puternic. Dacă infuzia este prelungită, atunci efectul se va diminua.

Un espresso scurt are un conținut mai mic de cafeină, în comparație cu un espresso lung. În cazul acestuia din urmă, timpul de contact dintre apă și cafea este prelungit.

ADVERTISEMENT

La 100 ml lichid, un espresso conține 133 mg cafeină, în timp ce un ceai doar 20 mg. O cafea la filtru sau instant conține 50 mg cafeină. O ceașcă de ceai sau o cafea espresso conțin aproximativ 30 mg, în timp ce o cană de cafea la filtru 80 mg.

Dar câtă cafeină putem consuma, de fapt, în fiecare zi? Acest lucru depinde de toleranță, precum și de problemele de sănătate asociate. Doza medie este de 200 mg, în timp ce doza maximă este de 400 mg.

ADVERTISEMENT

Metoda de calcul pentru a ști câtă cafea e bine să bei

Mihaela Bilic a dezvăluit, de asemenea, și care este formula de calcul pentru a ști câtă cafea e bine să bei. Acest lucru depinde de greutatea fiecărei persoane.

“Formulă de calcul: greutatea X 6=doza maximă admisă, ceea ce înseamnă 300mg cafeină/zi pentru o persoană de 50 kg. O să fiți surprinși, avem doar beneficii dacă consumăm zilnic 2-3 cești de cafea”, a spus specialista.

ADVERTISEMENT