Life

De ce nu e bine să bei cafea dimineața dacă nu ai dormit toată noaptea. Multe persoane fac o astfel de greșeală banală

Contrar așteptărilor, nu ajută dacă bei cafea după ce nu ai adormit toată noaptea. Medicii au explicat ce se întâmplă, de fapt.
31.07.2023 | 14:16
De ce nu e bine sa bei cafea dimineata daca nu ai dormit toata noaptea Multe persoane fac o astfel de greseala banala
De ce să nu bei cafea după o noapte nedormită. Sursa foto: Pexels
ADVERTISEMENT

Mulți oameni fac greșeala de a bea cafea după o noapte nedormită sau atunci nu au avut suficient timp de odihnă. Însă din punct de vedere al sănătății, obiceiul este unul foarte dăunător, spun medicii.

De ce nu e bine să bei cafea la prima oră atunci când nu ai dormit suficient

Considerată de mulți un adevărat elixir al vieții, băută cum și când nu trebuie, cafeaua poate fi foarte dăunătoare pentru sănătate. În timp ce oamenii o consideră soluția salvatoare după o noapte nedormită, medicii atrag atenția.

ADVERTISEMENT

Doctorul nutriționist Elena Solomatina a dezvăluit că una dintre cele mai mari greșeli este consumul de cafea pe stomacul gol. Obiceiul îi afectează mai ales pe aceea care au deja probleme de sănătate.

Acest lucru va duce la creșterea acidității și va fi afectată mucoasa delicată a tractului digestiv. Urmările vor fi unele serioase precum, leziuni, ulcere și chiar afecțiuni ale stomacului mai grave de atât.

ADVERTISEMENT

„Cei care au deja orice fel de tulburări în tractul gastrointestinal și persoanele în general sănătoase nu ar trebui să bea populara băutură cofeinizată pe stomacul gol”, a explicat specialista, conform exquis.ro. 

În cazul lipsei unui somn odihnitor, nutriționistul a dezvăluit că o cană de cafea nu va face decât să exacerbeze stresul asupra sistemului nervos, resimțit oricum de organismul care se confruntă cu insomnia.

ADVERTISEMENT

Nivelul cortizolului va crește odată cu consumul de cafea , ceea ce va accentua reacțiile psiho-emoționale negative. Pe scurt, dacă după o noapte nedormită vei vrea să-ți revii cu o ceașcă de băutură cu aromă îmbietoare, vei reuși doar să fii mai nervos.

Bea întotdeauna apă

De asemenea, o altă problemă a băutorilor de cafea este că nu beau suficientă apă și să nu se hidratează corespunzător. „Cofeina acționează ca un diuretic, iar dacă nu bei apă după ea, atunci în loc de veselie va veni oboseala, ceață cerebrală, confuzie și incapacitate de concentrare”, a spus medicul.

ADVERTISEMENT

Totuși băutura cofeinizată are și proprietăți benefice pentru sănătate: „Pentru o persoană perfect sănătoasă, patru pahare de băutură vor fi suficiente. Aceasta conține antioxidanți și polifenoli, care protejează împotriva îmbătrânirii premature.

Băutura cu cofeină previne deteriorarea vaselor de sânge și a neuronilor, a tecii de mielină care acoperă fasciculul nervos. Astfel, consumul acesteia ajută la păstrarea unei bune memorii”, a informat specialistul.

ADVERTISEMENT