News

Cătălin Cherecheș va fi extrădat din Germania. Tribunalul din Munchen a decis ca fostul primar să-și ispășească în România cei 5 ani de condamnare

Fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, va fi extrădat în România. Decizia a fost luată de Tribunalul Regional din Munchen pe 13 martie.
13.03.2024 | 17:51
Catalin Chereches va fi extradat din Germania Tribunalul din Munchen a decis ca fostul primar sasi ispaseasca in Romania cei 5 ani de condamnare
Cătălin Cherecheș va fi extrădat din Germania. Tribunalul din Munchen a decis ca fostul primar să-și ispășească în România cei 5 ani de condamnare
ADVERTISEMENT

Astfel, judecătorii Tribunalului Regional din Munchen au decis ca fostul primar Cătălin Cherecheș să fie extrădat și să-și ispășească pedeapsa de 5 ani pentru luare de mită. Parchetul General din Munchen ceruse extrădarea lui Cherecheș în baza unui mandat european de arestare emis de Curtea de Apel din Cluj, din 24 noiembrie 2023.

Cătălin Cherecheș va fi extrădat din Germania și va petrece 5 ani după gratii la Rahova

Mandatul european de arestare a fost emis după ce fostul primar a fugit din țară înainte de pronunțarea sentinței. Cătălin Cherecheș a sperat să-i impresioneze pe procurorii din Germania și să-i convingă că în România condițiile de detenție sunt foarte grele, însă aceștia nu au fost impresionați de discursul avocaților lui Cherecheș.

ADVERTISEMENT

Conform Europa Liberă, punerea în aplicare și extrădarea propriu zisă este acum responsabilitatea Parchetului General din Munchen. Cel mai probabil extrădarea va avea loc în cel mai scurt timp, conform procurorilor germani. Cătălin Cherecheș fusese trimis în judecată de procurorii DNA Cluj în septembrie 2026, pentru lurae de mită în formă continuată.

În rechizitoriu era indicat faptul că începând cu 2013, Cătălin Cherecheș, pe atunci primar, primea mită pentru a-și îndeplini atribuțiile sale de serviciu. Cătălin Cherecheș a fost condamnat în cele din urmă la cinci ani de închisoare și nu va avea dreptul să mai ocupe funcția de primar timp de alți cinci ani.

ADVERTISEMENT

Mai mult, procurorii au dispus menținerea sechestrului asigurator asupra unui autoturism Porsche Cayenne deținut de Cătălin Cherecheș și a unor terenuri. Cătălin Cherecheș s-a considerat mereu o victimă a sistemului și a ales să fugă din țară înainte să-și afle sentința, însă a fost prins pe 28 noiembrie 2023 în gara din Augsburg, Germania.

În cele patru zile în care Cătălin Chiricheș a fost fugar, Ministerul de Interne a decis să schimbe șeful Poliției Maramureș și a fost deschisă o anchetă la Punctul de Trecere a Frontierei Petea. Asta, pentru că au existat indicii că fostul primar a fost lăsat să fugă. Când a fost prins, Cătălin Cherecheș era însoțit de mătușa sa.

ADVERTISEMENT

Cătălin Cherecheș va fi extrădat, deși nu și-a dorit niciodată să ajungă în România

În seara de 28 noiembrie 2023, în urma cooperării polițienești internaționale și a schimbului de date și informații, dintre Poliția Română și autoritățile din Germania, Ungaria, Austria și Italia, a fost localizat, depistat și reținut de către polițiștii bavarezi și BKA (brigada specială de poliție), în Augsburg, un bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internațional.

Acesta a fost depistat de partenerii externi, pe baza informațiilor oferite de Poliția Română”, comunica atunci Poliția Română. Cătălin Cherecheș ar fi încercat să ajungă în Italia pentru a recupera câteva sute de mii de euro dintr-un seif, însă a fost prins. Cătălin Cherecheș a sperat până în ultima clipă că-și va petrece anii grei după gratii în Germania, pentru a scăpa definitiv de România.

ADVERTISEMENT

Nu au scăpat de problemele legale nici socrii lui Cătălin Cherecheș, prinși că încercau să dea mită tocmai pentru a-și scăpa ginerele de închisoare. ”În data de 25 noiembrie 2023, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupție, aflat în faza apelului, inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, și s-ar fi oferit să achiziționeze o afacere pe care aceasta din urmă o deținea pe raza județului Mureș cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată și posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite. Această “ofertă” inițială ar fi fost valabilă doar în condițiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă (soluție mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârșirea unor presupuse infracțiuni de corupție”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

ADVERTISEMENT