News

Cum au ajuns Cătălin Cherecheș și Klaus Iohannis pârâți în același dosar. Motivele pentru care au fost chemați în instanță

Cătălin Cherecheș, fostul primar din Baia-Mare, și Klaus Iohannis, președintele României, au fost dați în judecată de un cetățean din Baia-Mare.
01.02.2024 | 09:03
Cum au ajuns Catalin Chereches si Klaus Iohannis parati in acelasi dosar Motivele pentru care au fost chemati in instanta
Cătălin Cherecheș și Klaus Iohannis au fost dați în judecată de un cetățean. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Cătălin Cherecheș, Administrația prezidențială
ADVERTISEMENT

Cătălin Cherecheș a fost arestat de autoritățile din Germania pe 28 noiembrie 2023, lângă gara din Augsburg, apoi a fost transferat într-un penitenciar din Bavaria, reținerea sa fiind dispusă de Tribunalul Regional Superior din Munchen. Fostul primar din Baia-Mare așteaptă procedurile de extrădare, iar avocații săi fac totul pentru a prelungi această perioadă.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Maramureș

Numele lui Cătălin Cherecheș apare într-un dosar înregistrat pe 28 februarie 2022 la Tribunalul Maramureș, în calitate de pârât, reclamant fiind un cetățean din Baia-Mare, Aurel Demeter, conform datelor consulate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Obiectul dosarului este “acțiune în constatare”, iar pârâți figurează, pe lângă Cherecheș, mai multe instituții ale statului, dar și președintele României, Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Astfel, calitatea de pârât o mai au statul român prin Ministerul Finaţelor prin Administraţia judeţeană a finanţelor publice Maramureş, Ministerul de interne, Primăria Baia-Mare, UAT Baia-Mare, Prefectura judeţului Maramureş, Consiliul judeţean Maramureş, Consiliul local Agriş, Baroul Satu-Mare și Consiliul judeţean Satu-Mare.

Reclamantul i-a dat în judecată pe Klaus Iohannnis, Cătălin Cherecheș și instituțiile respective pentru că nu a fost reprezentat cum se cuvine de un avocat într-un proces, pentru că i-a fost restricţionat şi încălcat dreptul la circulaţie, viaţă decentă şi muncă în timpul pandemiei, că i-a fost vandalizată casa și că nu a primit ajutor de la autoritățile locale din Baia-Mare.

ADVERTISEMENT

Aurel Demeter i-a cerut instanței să se constate că în starea de urgenţă, perioada martie -mai 2020, i-a fost restricţionat şi încălcat dreptul la circulaţie, viaţă decentă şi muncă. De asemenea, să se constate că decretul prezidenţial nr. 3/2020 şi HG.195/2o.o3.2020 şi Ordonanţa militară nr. 1-10/2020 ale Guvernului României şi ale Preşedintelui României sunt neconstituţionale.

Reclamantul a cerut autorităților locale din Baia-Mare un ajutor de urgență de 13.000 euro

Reclamantul a mai arătat în instanță că este supus și expus riscului de marginalizare şi sărăcie de către reprezentanţii statului român, prin neluarea măsurilor de integrare socială. El a comunicat instanței că un imobil, o cabană al cărei proprietar este în localitatea Agriș, a fost vandalizat şi adus în imposibilitate de locuit de persoane necunoscute.

ADVERTISEMENT

Aurel Demeter a cerut acordarea din fondurile Consiliului local şi a Guvernului a unui ajutor de urgenţă de 13.000 de euro pentru aducerea  la condiţii decente de locuit. El a mai arătat că, din culpa pârâtelor în reprezentarea statului român, i-a fost lezat şi încălcat dreptul la proprietate a casei, geamurilor şi uşilor casei, contor electric a casei, WC exterior şi puț de apă din curtea casei şi gardul de împrejmuire prin neluarea măsurilor de protecţie şi pază a imobilului.

Reclamantul a cerut soluţionare plângerii prealabile pe care a formulat-o direct de instanţă și acordarea daunelor morale de 100.000 de euro cu titlu de reparaţie pecuniară echitabilă. În motivarea cererii a arătat că în cadrul procesului civil înregistrat la Judecătoria Satu-Mare i-a fost încălcat dreptul la apărare prin neasigurarea apărării de avocatul desemnat de Baroul Satu-Mare.

ADVERTISEMENT

Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție

Aurel Demeter a mai arătat că, în cursul lunilor martie-mai 2020, în perioada stării de urgenţă, provocat de HG.195/2o.o3.2020 şi a Ordonanței Militare, i s-a încălcat dreptul la circulaţie, viaţa decentă si muncă. El a menționat că în perioada pandemiei de coronavirus, deşi a solicitat ajutor de urgenţă şi social pentru necesar de hrană şi igienă zilnică, i-a fost refuzat, deşi prin Ordonanța Militară a Guvernului erau interzise munca şi deplasarea între localităţi.

El a mai susținut că autorităţilor statului, prin reprezentanţii acestora, le-a fost adusă la cunoştinţă situaţia de risc social şi sărăcie în care se află, dar că acestea refuză să ia măsurile legale pentru integrarea sa socială şi profesională. Aurel Demeter a mai cerut în instanță acordarea unui ajutor social calculat cu martie 2020 şi a unuia de urgenţă pentru hrană şi produse de igienă în timpul pandemiei.

Pe 12 mai 2022, Tribunalul Maramureș i-a respins cererea lui Aurel Demeter, conform datelor consultate de FANATIK. Acesta a formulat apel pe 21 noiembrie 2022, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj care, pe 16 februarie 2023, l-a respins, ca nefondat. Pe 26 aprilie 2023 reclamantul a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar următoarea ședință de judecată este programată pe 13 februarie 2024.

ADVERTISEMENT