Life

Fratele lui Cătălin Moroșanu, trimis în judecată pentru tranzacții fictive cu aur. Decizie de ultimă oră a judecătorilor

Fratele fostului luptător de kickboxing, Cătlin Moroșanu, a fost trimis în judecată într-un dosar de fraudă instrumentat de procurorii DIICOT. Claudiu Moroșanu e acuzat de tranzacții fictive cu aur.
18.03.2022 | 16:05
Fratele lui Catalin Morosanu trimis in judecata pentru tranzactii fictive cu aur Decizie de ultima ora a judecatorilor
Lovitură grea pentru fratele lui Cătălin Moroșanu. A fost trimis în judecată / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Claudiu, fratele mai mic al lui Cătălin Moroșanu, cunoscut pentru apariția la emisiunea Asia Express, în urmă cu 4 ani, a fost trimis în judecată într-un dosar de tranzancții fictive cu aur, instrumentat de DIICOT. Decizia a fost luată marți, 15 februarie 2022 de Curtea de Apel Iași și este definitivă.

Curtea de Apel Iași a mers pe mâna DIICOT și a trimis în judecată grupul din care face parte și fratele lui Cătălin Moroșanu

Prin această hotărâre, magistrații au anulat decizia anterioară a Tribunalului Iași, prin care dosarul urma să fie restituit procurorilor pentru completarea urmăririi penale. Vestea bună pentru fratele lui Moroșanu este că instanța a admis excluderea din dosar a unor probe.

ADVERTISEMENT

”În temeiul art. 425 ind.1 alin.7 pct.2 lit.a C.proc.pen. şi art. 347 C.proc.pen., admite contestaţia formulată de P.Î.C.C.J. – D.I.I.C.O.T., Serviciul Teritorial Iași, împotriva încheierii nr. 75/CP din 02.06.2021 pronunțate de Tribunalul Iași în dosarul nr. 4786/99/2019/a1, pe care o desființează, în parte.

Rejudecând cauza: Înlătură din încheierea atacată dispoziția de restituire a cauzei la D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași ca urmare a imposibilității stabilirii obiectului și limitelor judecății. Dispune începerea judecății în cauză. Menține celelalte dispoziții ale încheierilor din 02.06.2021 și din 18.11.2020 pronunțate de Tribunalul Iași în dosarul nr. 4786/99/2019/a1 care nu sunt contrare prezentei, inclusiv dispoziția privind eliminarea din conținutul rechizitoriului a referirilor la mijloacele de probă care au fost excluse”, se arată în decizia instanței de la începutul acestei săptămâni, citată de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Claudiu Moroșan, alături de nume grele, în dosarul de evaziune fiscală

Claudiu Moroșan a fost reținut în 2018 de DIICOT, fiind bănuit că face parte dintr-o rețea de evaziune și spălare de bani. Alte 15 persoane au fost plasate sub control judiciar, în acest dosar. Printre acestea se numără soțul unei judecătoare din județul Alba, oameni de afaceri care dețin francize ale unor magazine de lux precum și mai multe persoane de etnie romă din județul Iași. Pe lista inculpaților apare și numele lui Alessandro Amato, fondator al lanțului de magazine de bijuterii Cellini. Prejudiciul stabilit de procurori în această cauză se apropie de 3,5 milioane lei.

Fratele lui Cătălin Moroșanu, în calitate de administrator al societății comerciale Gold Brut International, este acuzat că, alături de alți membri ai rețelei, ar fi făcut tranzacții fictive cu aur, a căror finalitate era decontarea nelegală de TVA. Membrii grupării mai sunt bănuiți că ar fi realizat tranzacții ilegale și că, în unele cazuri, metalul prețios era scos în afara țării fără documente.

ADVERTISEMENT

Ce spunea poliția despre schema infracțională de tranzacții fictive cu aur

”Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada 2012 – 2015, aceștia ar fi creat circuite financiare, contabile şi bancare şi ar fi facilitat, începând cu înregistrarea în contabilitatea mai multor societăți comerciale, controlate de membrii grupului, a unor facturi fiscale eliberate pentru relaţii comerciale fictive, pe de o parte, obţinerea, de către aceste societăți comerciale, a unor reduceri importante de impozit pe profit şi T.V.A. şi, pe de altă parte, crearea premiselor obținerii unor sume importante de bani, prin solicitările de rambursare a T.V.A, ca urmare a interpunerii frauduloase în activitatea comercială derulată de mai multe firme fantomă.

De asemenea, o parte din membrii grupării ar fi deschis conturi în numele societăţilor fantomă, iar banii proveniți din infracţiuni ar fi fost transferați în conturile respective, fiind retrași ulterior, în numerar şi predați altor membri ai grupării infracţionale, cu scopul de a fi disimulată originea ilicită a banilor”, se arăta într-un comunicat al poliției, emis în 2018.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, fratele lui Cătălin Moroșanu obținuse o victorie importantă în acest dosar, după ce Tribunalul Iași a găsit mai multe nereguli în materialul de urmărire penală. La vremea respectivă, magistrații au eliminat din dosar cele mai importante probe din dosarul de fraudă fiscală pe motiv că acestea ar fi fost obținute în mod nelegal, prin interceptarea unor convorbiri telefonice între inculpați.

Cătălin și Claudiu au fost împreună la Asia Express

Cătălin și Claudiu au făcut echipă, în 2018, la emisiunea Asia Express. Ei au înfruntat alte 6 echipe de vedete care aveau de parcurs un traseu de aproape 5.000 de kilometri prin Vietnam, Laos, Cambodgia și Thailanda.  “O să fie foarte greu, suntem conştienţi, dar vrem să fie cea mai frumoasă aventură a vieţii noastre”, spunea Cătălin Moroșanu, la vremea respectivă, la Antena 1.

În urmă cu doi ani, Claudiu Moroșanu a fost surprins de paparazzi la o tarabă dintr-o piață din Iași, în timp ce vindea cartofi. De cealaltă parte, Cătălin Moroșanu este consilier județean la Galați, organizează gale profesioniste de kickboxing și face bani frumoși din participarea la show-uri de televiziune.

ADVERTISEMENT