Sport

Cătălin Țepelin rupe tăcerea! De ce a fost dat afară de la Gazeta Sporturilor. Replica patronilor de la Ringier. Update

Cătălin Țepelin, fostul redactor-șef al GSP, a vorbit în premieră după ce a fost dat afară. Ce a produs „ruptura” între jurnalist și acționarii Ringier Sportal.
03.10.2023 | 16:47
Catalin Tepelin rupe tacerea De ce a fost dat afara de la Gazeta Sporturilor Replica patronilor de la Ringier Update
Cătălin Țepelin a fost dat afară de la Gazeta Sporturilor. Foto: GSP.
ADVERTISEMENT
03-10-2023
13:50

Cum răspund patronii de la Ringier despărțirii de Cătălin Țepelin

„Gazeta Sporturilor anunță plecarea cu efect imediat a redactorului-șef, Cătălin Țepelin”, începe comunicatul Ringier, din 3 octombrie 2023.

„Gazeta Sporturilor, cel mai important brand media de sport, din Romania, anunță plecarea cu efect imediat a redactorului-șef, Cătălin Tepelin, din cauza unor diferente de opinie privind direcția strategică a publicației. Ambele părți au fost de acord că o separare amiabila este cea mai bună soluție.

Actualii redactori-șefi adjuncți, Dan Udrea și Bogdan Stamatoiu, vor gestiona activitatea zilnică a publicației, cu sprijinul lui Cătălin Tolontan, din actuala sa poziție de coordonator editorial al Gazeta Sporturilor și Libertatea, până când Ringier Sports Media Group (RSMG) va lua o decizie cu privire la noua echipă de conducere a Gazeta.

Cătălin Țepelin, redactor-șef Gazeta Sporturilor, este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști de sport, cu peste 26 de ani petrecuți în fruntea celor mai prestigioase redacții din țară. Din 2018, este redactor-șef al Gazeta Sporturilor, poziție din care a coordonat echipa GSP atât la nivel editorial, cât și strategic.

Consiliul Director al Ringier Sports Media Group (RSMG) îi mulțumește lui Cătălin Tepelin pentru eforturile și contribuțiile sale decisive. Începând cu mai 2022, Gazeta Sporturilor face parte din RSMG, care reunește lideri de piață naționali în media sportivă cu soluții tehnologice globale. Cu 9 branduri și altele care urmează să se alăture, RSMG ajunge lunar la milioane de fani ai sportului din Europa.

RSMG a fost fondată în vara anului 2022 ca filială a companiei elvețiene Ringier AG.

Consiliul de Administrație al Ringier Sports Media Group (RSMG) îi mulțumește lui Cătălin Tepelin pentru eforturile și contribuția sa decisiva, in evolutia brand-ului Gazeta Sporturilor.

Din mai 2022, Gazeta Sporturilor face parte din RSMG, care reunește liderii pieței naționale de media sportive cu soluții tehnologice globale. Cu 9 branduri și altele care urmează să se alăture, RSMG ajunge lunar la milioane de fani ai sportului din Europa.

RSMG a fost fondată în vara anului 2022, ca filială a companiei elvețiene Ringier AG, se arată în comunicatul celor de la Ringier Sportal.

Cătălin Țepelin a încheiat colaborarea cu Gazeta Sporturilor după 20 de ani. Președinte al Asociației Presei Sportive din România, Cătălin Țepelin a fost redactor-șef în cadrul publicației și a fost dat afară de către patronii elvețieni de la Ringier Sportal.

Cătălin Țepelin rupe tăcerea! De ce a fost dat afară de la Gazeta Sporturilor

Plecarea lui Țepelin l-a emoționat pe Andrei Vochin, care a izbucnit în lacrimi la FANATIK SUPERLIGA. Prin intermediul unui mesaj postat pe pagina personală de Facebook, Cătălin Țepelin s-a declarat surprins de decizia acționarilor și a explicat motivul pentru care a fost dat afară. „Nepotrivire de caracter, viziune diferită asupra dezvoltării, rezultate etc”, au fost argumentele patronilor, însă jurnalistul este de altă părere.

ADVERTISEMENT

„𝐂𝐚𝐩𝐮𝐥 𝐬𝐮𝐬!

Mă despart azi de Gazeta Sporturilor după 20 de ani cât o viață de om. Despărțirea este neașteptată și nu s-a născut din voința mea, ea a fost propusă de acționarii Ringier Sportal, compania care deține Gazeta Sporturilor din 2018, și motivată prin clasicele ‘nepotrivire de caracter, viziune diferită asupra dezvoltării, rezultate etc’. În opinia mea însă, ruptura a fost provocată de faptul că m-am împotrivit unor decizii care, cred eu, încercau să încalce principiile unei prese independente.

În ultimul an, au fost mai multe discuții în contradictoriu cu managementul elvețiano-bulgar pe marginea modului de lucru, a strategiei și poziționării GSP. În urmă cu o lună, pe 28 august, alături de Cătălin Tolontan am comunicat și conducerii executive a Ringier AG precum și Boardurilor companiei, printr-o discuție face-to-face la Zurich însoțită de o scrisoare oficială semnată de 25 de lideri ai redacțiilor GSP și Libertatea, că au fost mai multe episoade care, în opinia noastră, sugerau o imixtiune a comercialului în editorial. Iar ingerința asupra independenței jurnalistice este interzisă nu doar de codul de conduită al Ringier, ci și de legea română.

ADVERTISEMENT

„Plec dezamăgit, dar cu capul sus”

Am transmis că eu și colegii mei nu vrem să lucrăm sub o asemenea presiune. Și nici nu vrem să arătăm conducerii, înainte de publicare, articolele ‘sensibile’ despre industria pariurilor, de exemplu. Ni s-a replicat că nu e cazul. Iar răspunsul final a venit ieri, 2 octombrie: nepotrivire de caracter.

Conducerea Ringier este în dezacord cu motivarea mea, susținând că decizia ireversibilă a despărțirii nu are nicio legătură cu demersul din august ori cu libertatea de exprimare a redacției. E momentul perfect pentru cei care pariază pe coincidențe. 1 pauză, 2 final.

ADVERTISEMENT

Nu, nu plec de la Gazetă pentru că vreau ‘să caut alte oportunități’ ori pentru că mi-am dorit ‘să explorez noi orizonturi’, cum se spune în astfel de momente. Am cerut să fiu lăsat să lucrez, alături de echipa Gazetei, așa cum am făcut-o dintotdeauna: liber, onest și în interesul publicului, nu al unor terți, fie că ei sunt parteneri de publicitate, persoane din sport sau din afara lui, companii etc. Decizia Ringier a fost că nu mai poate lucra cu mine.

Plec dezamăgit, dar cu capul sus. Sunt recunoscător publicului și mândru că am fost coleg, în redacția Gazetei, cu atâția oameni de calitate, profesioniști curajoși și onești.

ADVERTISEMENT

Le mulțumesc tuturor pentru munca lor excelentă și îmi pare rău că nu am putut face mai multe pentru ei în toată această perioadă. 20 de ani. O viață de om. Dar și oamenii au mai multe vieți”, a fost mesajul lui Cătălin Țepelin.

Cătălin Țepelin nu mai este redactorul-șef al Gazetei Sporturilor

Cătălin Țepelin a părăsit redacția GSP în cursul zilei de marți în aplauzele colegilor. Momentele au fost surprinse și publicate pe pagina oficială de facebook a publicației de sport din România.

În iulie 2018, Țepelin a preluat funcția de redactor-șef la GSP. Jurnalistul lucra de peste 20 de ani în cadrul ziarului, unde a fost pe rând reporter, şef de secţie, project manager şi digital manager.

ADVERTISEMENT