Shaorma este cu siguranță un aliment pe placul oricărei persoane. Este popular în nenumărate țări și există nenumărate variante în care poate fi preparată. Și în România shaorma este adorată, în special de tineri, pentru gustul ei, dar și pentru faptul că este extrem de sățioasă.
Totuși, când vine vorba de calorii, se poate spune că shaorma este o adevărată bombă calorică. Deși conține și salată și carne la grătar, dar și alte legume, sunt anumite ingrediente care din păcate o fac să fie extrem de bogată în calorii, astfel că cei care consumă o shaorma cu de toate în mod regulat se pot confrunta cu anumite kilograme nedorite.
În funcție de locul din care o achiziționăm, dimensiunea porției poate fi variată, la fel ca și numărul de calorii. În general, o shaorma din România clasică cu carne de pui, sos, dar și legume poate să aibă între 400 și 700 de calorii. Poate fi vorba și de mai multe calorii în cazul în care shaorma este una mare.
Chiar dacă shaorma se face din carne de pui sau carne de vită, asta nu înseamnă că aceasta nu este bogată în grăsimi saturate sau îl colesterol. Ce ”strică”, de fapt, shaorma și o face o adevărată bombă calorică? Sosurile, care din păcate pentru unii sunt și cele mai delicioase.
Maioneza ori sosul de usturoi pot să crească conținutul de grăsimi și de calorii dintr-o shaorma, iar alături de ele mai sunt și cartofii prăjiți, dar și alte alimente. Astfel, dacă iubești atât de mult shaorma cu de toate, află că acesta poate duce la probleme cu greutate în timp.
Vestea bună este însă că shaorma poate deveni un aliment sănătos și poate fi consumat și în diete, dacă însă ne facem curaj și eliminăm anumite ingrediente. Spre exemplu, trebuie să renunți la cartofii prăjiți, dar și la sosouri dacă vrei să te bucuri de ea și să nu acumulezi kilograme nedorite.
Dacă vrei însă neapărat o mâncare mai zemoasă, poți opta pentru un sos de iaurt, sau un sos de roșii natural. Acest lucru te va ajuta mai mult decât maioneza sau sosul de usturoi. Dacă nu poți renunța la cartofi neapărat, mai bine optezi pentru niște cartofi copți alături.
Astfel, dacă vrei să te bucuri de o shaorma sănătoasă poți să faci acest lucru. Folosește carne de pui, salată, dar și legume și vei vedea că diferența nu va fi una la fel de mare când vine vorba de gust. În acest mod îți faci pofta și nici nu ai prea multe calorii la o singură masă.
De asemenea, mai poți încerca și rețeta pentru shaorma pe care o poți prepara acasă. Dacă ai grijă la ingrediente poți să te bucuri de un produs cât se poate de sănătos, sățios și evident mult mai proaspăt.