News

Câte zile de concediu are un angajat, pe an? Ce spune Codul muncii

Fiecare angajat are dreptul la un număr anual de zile de concediu, însă nu toată lumea știe câte sunt acestea și în ce condiții se acordă.
06.08.2023 | 12:41
Cate zile de concediu are un angajat pe an Ce spune Codul muncii
Concediul de odihnă reprezintă un drept al angajatului și o obligație a angajatorului / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Dreptul la concediu de odihnă reprezintă un drept fundamental, prevăzut în Codul Muncii, și care trebuie respectat atât de angajați cât și de angajatori. Indiferent de activitate, orice salariat trebuie să aibă în vederea efectuarea concediului, companiile având obligația de a respecta acest drept.

Fiecare angajat are dreptul la cel puțin 20 de zile de concediu, pe an

În România, concediul de odihnă este plătit de angajator și se acordă anual, pe o perioadă de cel puțin 20 de zile. Numărul exact de zile de concediu poate să difere, în funcție de mai mulți factori.

ADVERTISEMENT

Pe de-o parte, prevederile legale din Codul Muncii stabilesc un număr de zile de concediu, în funcție de vechimea în activitate.

Pe de altă parte, contractele colective sau individuale de muncă, sau regulamentele interne pot stabili proceduri de acordare a zilelor de concediu, precum și modul în care acestea pot fi remunerate.

ADVERTISEMENT

Cine are dreptul la mai multe zile de concediu și cine nu beneficiază de acest drept

Unele categorii pot beneficia, prin lege, de cel puțin trei zile suplimentare de concediu, stabilite prin contractul colectiv de muncă. Potrivit RTV, salariații care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, persoanele cu handicap sau tinerii care nu au împlinit 18 ani, au dreptul la mai multe zile de concediu.

Există și persoane care nu beneficiază de concediu de odihnă, în termenii stabiliți de lege. În această categorie intră cei care nu au calitate de salariați, de exemplu persoanele care obțin venituri din activități independente.

ADVERTISEMENT

Concediul medical, cum se ia și cât durează

Salariații pot beneficia, la nevoie, și de concediu medical. Potrivit legii, numărul maxim de zile de concediu medical, în decurs de un an, este de 183, începând cu ziua inițială de îmbolnăvire.

În cazuri de incapacitate temporară de muncă, în cazul unor afecțiuni speciale, concediul medical poate ajunge la maxim 1 an și 6 luni. În acest caz, salariatul va beneficia de o indemnizație specială.

ADVERTISEMENT

Concediul medical se acordă la recomandarea medicilor primari sau specialiști, pentru maxim 31 de zile, după care trebuie reînnoit.

ADVERTISEMENT