News

Câte zile libere au românii de Ziua Națională. Anunț de ultim moment al guvernanților

Românii au parte de o veste bună. Guvernul României a stabilit ca ziua de 2 decembrie să fie declarată liberă. Așadar, urmează o minivacanță, de Ziua Națională a României.
12.11.2022 | 10:30
Cate zile libere au romanii de Ziua Nationala Anunt de ultim moment al guvernantilor
Românii vor avea parte de o minivacanță pentru a se putea bucura de Ziua Națională a României / Foto: Mediafax / Hepta
ADVERTISEMENT

La sfârșitul lunii noiembrie, românii vor avea parte de o mică vacanță, cu ocazia Zilei Naționale a României. Vor fi cinci zile libere, în intervalul 30 noiembrie – 4 decembrie.

”Punte” între Sfântul Andrei și weekend

Guvernul României a stabilit ca 2 decembrie să fie declarată zi liberă, astfel încât să se facă ”punte” cu weekendul următor Zilei Naționale.

ADVERTISEMENT

Mai exact, minivacanța începe miercuri, 30 noiembrie (Sf Andrei) și continuă joi, 1 decembrie (Ziua Națională a României), vineri, 2 decembrie (zi liberă declarată de guvern), 3 și 4 decembrie – zile de weekend.

Atenție, nu toți românii vor beneficia de liber pe data de 2 decembrie, guvernul acordând această măsură pentru angajații din sectorul public, dar și pentru elevi.

ADVERTISEMENT

Românii au primit 15 zile libere, în acest an, cu ocazia sărbătorilor legale

În acest fel, numărul de zile libere ca urmare a unor sărbători legale a ajuns la 15, în anul 2022, conform Codului Muncii. Totuși, românii au munci mai mult decât în alți ani, în condițiile în care 6 din aceste zile libere au fost zile de weekend.

La nivel european, România este una din țările cu cele mai multe zile libere pe an. De exemplu, spaniolii au avut parte de doar opt zile libere, în anul 2022, iar francezii au stat acasă doar 11 zile.

ADVERTISEMENT

Și în 2023, românii vor avea parte tot de 15 zile libere, însă doar trei dintre acestea vor fi în weekend (1 ianuarie, Paștele ortodox și Rusaliile).

În 2023 am putea avea și mai multe zile libere

La începutul lunii noiembrie, parlamentarii au luat în discuție acordarea unor noi zile libere în anul 2023. Este vorba despre 6 ianuarie (Boboteaza) și 7 ianuarie (Sfântul Ioan).

ADVERTISEMENT

Proiectul a fost depus de PSD la senat și a fost inițiat de președintele partidului, Marcel Ciolacu și de Alfred Simonis, liderul deputaților social-democrați.

Dacă va fi votat proiectul, românii vor avea parte de cinci zile libere doar în luna ianuarie (1, 2, 6, 7 și 24 ianuarie).

ADVERTISEMENT