Life

Câte zile nu este bine să speli după Bobotează. Tradiția pe care nu mulți o respectă

Când este recomandat, de fapt, să speli după Bobotează. Tradițiile pe care toți credincioșii ar trebui să le cunoască despre această zi
06.01.2024 | 16:03
Cate zile nu este bine sa speli dupa Boboteaza Traditia pe care nu multi o respecta
Când au gospodinele voie să spele după Bobotează. Sursa foto: Pixabay, Inquam Photos/ Paul Ursachi
ADVERTISEMENT

În fiecare an, începutul lunii ianuarie este unul marcat de sărbători. După Sfântul Vasile de la 1 ianuarie, urmează o altă perioadă cu multe sărbători. Este vorba despre Bobotează și despre Sfântul Ioan, două dintre cele mai importante sărbători de la început de an. Așa cum era de așteptat, acestea vin la pachet și cu multe tradiții și superstiții.

Când ai voie să speli după Bobotează

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că sărbătorile la români sunt pline de tradiții și superstiții. Cei care vor să nu aibă ghinion și vor să fie feriți de necazuri, respectă toate aceste obiceiuri ca la carte.

ADVERTISEMENT

Zilele acestea, de Bobotează și de Sfântul Ioan, credincioșii trebuie să fie mai atenți ca niciodată la tradiții, la ce este bine și ce nu să facă în aceste zile de sărbătoare. Vizate sunt, mai ales, gospodinele care găsesc mereu ceva de făcut în casă.

De exemplu, cu toții știm că în zilele de sărbătoare sau în cele marcate cu cruce roșie în calendar este interzisă orice activitate casnică. Nu este bine să se spele sau să se facă curat în una dintre zilele în care este sărbătorit un mare sfânt.

ADVERTISEMENT

Acum, de Bobotează, tradiția se schimbă un pic. În ziua de Bobotează, pe 6 ianuarie, este total interzis să se spele rufe. Însă, nu doar în această zi este valabilă interdicția, ci și pe ziua de 7 ianuarie, atunci când este sărbătorit Sfântul Ioan Botezătorul.

Alte tradiții de care trebuie să ții cont de Sfântul Ioan

Ceea ce nu știe multă lume este faptul că tradiția spune că 9 zile la rând se sfințesc toate apele. Cu alte cuvinte, după Bobotează, timp de 9 zile nu este deloc recomandat să se spele rufe.

ADVERTISEMENT

Sfântul Ioan Botezătorul este una dintre acele sărbători marcate cu cruce roșie, ceea ce înseamnă că nici alte treburi casnice nu trebuie făcute. Cei care muncesc în această zi comit un mare păcat, potrivit religiei.

Tradiția mai spune că, de Sfântul Ioan, nu trebuie să se consume, sub nicio formă, vinul roșu. Acesta este asociat cu perioada în care Sfântul Ioan a fost martirizat. În schimb, se poate consuma vin alb care, în prealabil, a fost sfințit de preot.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în această zi este recomandat să se stropească cu Aghiasma Mare de la Bobotează întreaga casă, mai puțin baia. Se spune că, în acest fel, locuința este protejată de energiile negative.

Aghiasma Mare poate fi consumată timp de trei zile de la Bobotează. În tot acest timp, credincioșii mai pot aprinde o candelă în locuință pentru a-i ghida spre decizii înțelepte.

ADVERTISEMENT