Anual, pe data de 5 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc Ajunul Bobotezei. Acesta are loc cu o zi înaintea Bobotezei, care se mai numește și ”Epifanie” sau ”Teofanie”, termeni ce provin din limba greacă și se traduc prin ”arătare”, ”descoperire”.
O mulțime de datini sunt specifice Ajunului de Bobotează, iar unele dintre ele sunt considerate superstiții. Din bătrâni se spune că dacă vei face anumite fapte rele, în mod cert noul an nu va fi unul prosper, cu pământ roditor și fericire în casă.
În Ajun de Bobotează stai cât mai departe de certuri, în primul rând. Dacă vei avea altercații pe data de 5 ianuarie, așa vei fi pe tot parcursul lui 2024, în conflicte cu cei din jur și nu numai. În același timp, riști să rămâi singur, din cauză că mulți vor fugi de o persoană certăreață.
De asemenea, nu este bine să nu primești preotul în casă înainte de Bobotează. Potrivit tradiției și dogmelor religioase, preotul umblă pe la casele creștinilor în Ajun de Bobotează, pentru a oferi binecuvântare și pentru a stropi cu aghiasmă, iar cei care îi vor închide ușa vor avea numai ghinion.
Un obicei străvechi prevede să nu speli și chiar să eviți îmbăierea până pe 6 ianuarie 2024. Explicația ar fi aceea că apele sunt purificate și binecuvântate în această perioadă. Totodată, nu este bine nici să dai împrumut nimic, fiindcă vei avea probleme financiare.
Totuși, cu toate că apele se sfințesc înainte și de Bobotează, preoții ne explică faptul că următoarele 8 zile după 6 ianuarie avem voie să facem duș sau să spălăm hainele, chiar dacă în popor se mai spune că pe parcursul a 8 zile după Bobotează nu este în regulă să faci cele menționate.
”De Bobotează avem același principiu. Toate apele se sfințesc cu prezența lui Hristos în apele Iordanului și noi atunci, în ziua de Bobotează, facem mare slujbă, iar apa devine agheasmă, dar asta nu înseamnă că tu 8 zile nu ai voie să-ți faci duș, să speli, este greșit.
Noi ținem ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan, dar de pe 9 poți să speli, nu scrie nicăieri că nu poți. Întotdeauna când avem aceste tradiții ‘băbești’ ar trebui să verifici o carte”, a spus preotul Vasile Ioana pentru spectacola.ro
Pe lângă toate acestea, în Ajun de Bobotează stai cât mai departe și de bârfă sau nu blestema. Astfel de fapte atrag o energie negativă și te transformă într-o persoană răufăcătoare. Tot din bătrâni se mai spune că în Ajun de Bobotează este bine să ne împăcăm cu cei din jur, dacă am avut dispute, pentru ca norocul să ne surâdă.