News

Breşă de securitate la Camera Deputaţilor. Hackerii ar fi furat datele prezente pe servere

O breță de securitate a avut loc la Camera Deputaților, acolo unde hackerii au pătruns în mai multe servere și au sustras date, fără a solicita nimic în schimb.
30.01.2024 | 13:36
Bresa de securitate la Camera Deputatilor Hackerii ar fi furat datele prezente pe servere
Breşă de securitate la Camera Deputaţilor. Hackerii ar fi furat datele prezente pe servere
ADVERTISEMENT

Potrivit Secretariatului General al forului legislativ, momentan nu sunt oferite prea multe detalii referitoare la cine sunt acești hackeri, cert e că nu s-a făcut nicio solicitare de răscumpărare a datelor. Rămâne de văzut cine va revendica ”atacul”.

Breşă de securitate la Camera Deputaţilor, hackerii au dat lovitura

A fost redactată deja o plângere, care va fi înaintată DIICOT, însă instituția precizează că datele sustrase sunt cele prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001, privind liberul acces la date de interes public.

ADVERTISEMENT

”A avut loc, într-adevăr, o breşă de securitate. În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor. Ca urmare a acestei situaţii, Departamentul specializat din Camera Deputaţilor redactează o plângere la DIICOT”, a transmis Secretariatul General al Camerei Deputaţilor.

”Este important de menţionat faptul că majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public”, se mai arată în comunicat, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Conform Digi 24, printre documentele extrase de hackeri s-ar afla ”acte de identitate, analize medicale și alte date personale”. Mai mult, conform sursei citate, un grup de hackeri s-ar fi lăudat deja că a spart baza de date a Camerei Deputaților și că va face publice toate documentele dacă nu plătesc o răscumpărare.

Hackerii ar fi furat inclusiv buletinul lui Marcel Ciolacu

Ar fi fost publicate pe un forum mai multe cărți de identitate, inclusiv cele ale lui Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor. Pe lista documentelor cu caracter personal se află fișe medicale, dar și contracte cu bănci, date privind autoturismele personale și alte documente care ar fi confidențiale.

ADVERTISEMENT

Hackerii ar fi cerut o răscumpărare de 0,8 bitcoin, mai exact 30.000 de euro, pentru a nu face publice aceste date. În urmă cu câteva zile, experții în securitate cibernetică avertizau că în 2024 hackerii vor ajunge să se folosească de inteligența artificială pentru a crea haos, mai ales în preajma alegerilor din toată lumea.

A spus-o chiar Alex Holland, Malware Senior Analist în cadrul HP Inc, un personaj influent din domeniu. “În 2024, infractorii cibernetici vor profita de inteligența artificială pentru a lansa atacuri la o scară nemaivăzută, generând în câteva secunde momeli de phishing imposibil de detectat. Aceste momeli vor părea extrem de plauzibile și vor avea un aspect imposibil de distins de cel real, ceea ce le va face mai greu ca oricând de detectat de către angajați – chiar și de către cei care au urmat cursuri de specialitate.

ADVERTISEMENT

Este posibil să vedem o amplificare a campaniilor în masă generate de inteligența artificială în jurul unor date cheie. De exemplu, în 2024 vor vota cei mai mulți oameni din istorie la alegeri – cu ajutorul AI, infractorii cibernetici vor putea să creeze cu ușurință momeli care să vizeze anumite regiuni. În mod similar, evenimentele anuale importante, cum ar fi Jocurile Olimpice de la Paris și turneul UEFA Euro 2024, vor fi ocazii pentru hackeri să încerce să-i păcălească pe utilizatori”, a declarat Holland.

ADVERTISEMENT