News

Câţi bani are un român, în medie, în contul de pensie privată. Cum poţi afla câţi bani ai adunat

17.07.2020 | 17:31
Cati bani are un roman in medie in contul de pensie privata Cum poti afla cati bani ai adunat
ADVERTISEMENT

Valoarea activelor totale aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private a ajuns, în data de 31 martie 2020, la 62,55 miliarde de lei (12,96 miliarde de euro), potrivit unei informări transmise de Autoritatea de Supraveghere Financiară în cursul zilei de vineri, 17 iulie.

Altfel spus, asistăm la o creștere cu 17,56% faţă de aceeași perioadă a anului trecut, în vreme ce ponderea pensiilor private în Produsul Intern Brut a fost de 5,83%. Totodată, valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat a ajuns în martie 2020 la pragul de 8.114 lei.

ADVERTISEMENT

La această dată erau înregistraţi, în sistemul pensiilor administrate privat, 7,53 milioane de participanţi, cu 0,84% mai mult faţă de sfârşitul anului 2019. În primele trei luni ale anului curent au fost efectuate plăţi ale activului personal net către participanţi însumând 37,82 milioane de lei pentru 2.823 participanţi şi beneficiari.

Câți bani are un român în contul de pensii private

Valoarea activelor totale aflate în administrare, la nivelul întregului sistem de pensii private, a ajuns, la 31 martie 2020,  la 62,55 miliarde de lei (12,96 miliarde de euro), în creştere cu 17,56% faţă de martie 2019. Ponderea pensiilor private în Produsul Intern Brut a fost, la sfârşitul lunii martie 2020, de 5,83%”, se arată în comunicatul transmis de ASF.

ADVERTISEMENT

Valoarea totală a activelor nete, înregistrată la 31 martie 2020, de fondurile de pensii administrate privat a fost de 60,14 miliarde de lei (12,46 miliarde de euro). Potrivit datelor oficiale, ritmul anual de creştere înregistrat a fost de 17,76%.

La nivelul Pilonului II, contribuţia medie a participanţilor, cu contribuţii virate la 31 martie 2020, a fost de 199,76 lei. De asemenea, la sfârşitul lunii martie 2020, valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 8.114 lei”, informează Autoritatea de Supraveghere Financiară.

ADVERTISEMENT

Cum poți afla câți bani ai strâns în contul de pensii private

Peste 7,5 milioane de români sunt, în prezent, participanţi la sistemul de pensii private obligatorii, iar contribuţiile virate de ei sunt gestionate de unul dintre administratorii celor şapte fonduri de pensii private. Contribuţia definită la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) este obligatorie pentru persoanele cu vârsta de până la 35 de ani şi este opţională pentru cele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani.

La începutul anului, fiecare administrator al unui fond de pensii obligatorii trimite participanţilor, prin poştă, situaţia contului său de pensii la sfârşitul anului precedent. În acest desfăşurător, fiecare participant la Pilonul II poate vedea care sunt contribuţiile virate până la momentul respectiv şi care este valoarea sumelor cumulate în urma investirii contribuţiilor sale de către administrator în diverse active (depozite bancare, acţiuni, obligaţiuni etc).

ADVERTISEMENT

Este recomandat să îţi actualizezi datele personale pentru a primi acasă scrisoarea anuală obligatorie. În felul acesta poţi afla şi datele de logare pentru contul online, unde poţi monitoriza situaţia financiară în timp real.

Toate fondurile de pensii administrate privat au lansat platforme online de vizualizare a conturilor. Aceste conturi se activează şi se folosesc precum o căsuţă de e-mail, adică primeşti un user, o parolă (şi eventual un alt element de siguranţă) cu care te poţi loga şi intra în contul tău pentru a vizualiza sumele acumulate.

În această secţiune, participanţii la următoarele fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) îşi pot verifica oricând, pe Internet, situaţia contului personal de pensie privată, istoricul contribuţiilor şi alte informaţii. Administratorii au, însă, obligaţia de a atenţiona în scris participanţii ori de câte ori se înregistrează o situaţie de neplată a contribuţiei, astfel încât dacă în numele participantului contribuie şi angajatorul său, angajatul va fi avertizat de către administratorul fondului în cazul în care contribuţia nu este virată.

ADVERTISEMENT
Tags: