News

Câţi bani câştigă pe lună un jandarm, în 2023. Suma este mică în comparaţie cu pericolul la care se expune

Jandarmii sunt primii apărători ai ordinii publice care apar în stradă în cazul unui scandal, însă răsplata pentru aceştia nu se ridică la nivelul aşteptărilor.
19.08.2023 | 15:17
Cati bani castiga pe luna un jandarm in 2023 Suma este mica in comparatie cu pericolul la care se expune
Salariile jandarmilor români sunt destul de mici în raport cu pericolul la care se expun
ADVERTISEMENT

Incidentul de la mijlocul acestei săptămâni, de la Costineşti, în care jandarmii au fost atacaţi de scandalagii pe plajă, a readus în discuţie rolul social acestei categorii de apărători ai ordinii publice. Dincolo de riscurile la care se expun şi modul în care îşi îndeplinesc misunile, merită să aruncăm o privire şi asupra câştigurilor lunare ale jandarmilor.

Care sunt avantajele meseriei de jandarm

Salariul brut al unui jandarm debutant abia dacă depăşeşte 500 de euro, adică retribuţia lunară pleacă de la 2.679 de lei. În acelaşi timp, un jandarm cu grad de plutonier poate ajunge la un salariu de 3.517 lei.

ADVERTISEMENT

Datele consultate de romaniatv.net arată că venituri mai substanţiale au jandarmii cu grad de subofițer, care ajung până la 6.748 de lei. De subliniat însă că aceste cume pot fi ajustate în plus în funcție de diverși factori, precum sporurile sau diurnele.

Comparativ cu aceste sume, jandarmul ajuns în centrul atenţiei după ce a bătut un “bombardier” pe plaja din Costineşti a fost luptător în Legiunea Străină, unde a câştigat aproximativ 2.000 de euro pe lună.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, popularitatea serviciului de Jandarmerie în rândurile Ministerului Afacerilor Interne se datorează beneficiilor și protecției sociale oferite.

Unul dintre beneficii este pensionarea în condiții mai avantajoase menită să compenseze restricțiile, obligațiile și constrângerile cu care un jandarm se confruntă pe parcursul carierei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, la salariul de bază se acordă și vouchere de vacanță în valoare de 1.450 lei/an, plus decontarea transportului pentru concediul de odihnă în valoare de până la 630 lei/an, pentru ofițeri și agenți.

Vineri, referindu-se la incidentul de la Costineşti, premierul Marcel Ciolacu şi-a exprimat public toată susţinerea pentru poliţişti şi jandarmi. “Pentru că începe weekendul şi probabil iarăşi staţiunile de pe litoral vor fi pline de turişti, vreau să fac un apel către forţele de ordine: să fie foarte ferme în aplicarea legii. Oamenii vor lege şi ordine.

ADVERTISEMENT

Trebuie toleranţă zero faţă de toţi aşa-zişii bombardieri care fac scandal şi confundă plajele şi drepturile cetăţeneşti cu maidanul în România. Poliţiştii şi jandarmii au toată susţinerea mea, a întregului guvern şi a tuturor oamenilor de bun-simţ din această ţară. Vă mulţumesc”, a spus Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone....
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone. De când revine căldura
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor...
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze