News

Câți bani câștigă pe lună un muncitor pe șantier în România. Primește un salariu la fel de mare ca un profesor cu peste 25 de ani vechime

Câți bani câștigă pe lună un muncitor pe șantier în România, comparativ cu un profesor cu vechime. Există un mare deficit al forței de muncă pe șantiere.
26.04.2023 | 09:56
Cati bani castiga pe luna un muncitor pe santier in Romania Primeste un salariu la fel de mare ca un profesor cu peste 25 de ani vechime
Câți bani câștigă pe lună un muncitor. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Câți bani câștigă pe lună un muncitor pe șantier în România, comparativ cu un profesor cu vechime. Există un mare deficit al forței de muncă pe șantiere. În aceste condiții, angajatorii caută muncitori din Vietnam, Sri Lanka sau Nepal, pentru că românii sunt plecați, la rândul lor, în străinătate.

Câți bani câștigă pe lună un muncitor pe șantier

În medie, venitul net pe șantiere a depășit 1.000 de euro, însă țara noastră înregistrează în continuare un deficit al forței de muncă pe șantiere. De reținut că începând cu 1 ianuarie 2023, salariul minim brut pentru muncitorii din domeniu a urcat la 4.000 de lei, acești bani fiind garantați fără a lua în considerare indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri.

ADVERTISEMENT

În 2022, conform datelor oficiale, un român pe șantiere câștiga în jurul a 6.830 de lei, însă la nivel european salariul se apropie de 2.900 de euro. Conform Observatornews.ro, salariul unui muncitor este egal sau chiar mai mare decât al unui profesor cu ani mulți în spate.

În prezent, următoarele meserii au un salariu net (euro) în țara noastră, după cum urmează: electrician 1.021 de euro, instalator 1349 de euro, sudor 1.638 de euro, dulgher 1.728 de euro, operator / tehnician Producție CNC 940 de euro, şef şantier 1.430 de euro, proiectant 1.009 euro, laborant 701 euro și inginer 1.290 de euro.

ADVERTISEMENT

Așadar, în februarie 2023, un angajat din construcții câștiga în medie un salariu net de 4.138 de lei, conform datelor prezentate de Institutul Național de Statistică (INS). Cele mai multe locuri de muncă în aceste domenii se găsesc în București, Cluj, Timiș, Iași și Brașov. Trebuie menționat că în Cluj salariul mediu e de 1.760 de euro, aproape dublu față de cel din restul orașelor.

Între timp, profesorii se simt umiliți și vor să iasă în stradă pentru a protesta, pe lângă faptul că amenință cu greva generală la finele lunii mai. În Craiova peste 300 de dascăli au ieșit în stradă, printre care Diana Beșteliu, educator la o grădiniță din Craiova. A luat 10 la Titularizare și are post de titular în București, însă nu își permite să locuiască acolo, având un salariu de 2.000 de lei.

ADVERTISEMENT

“Ce să vă spun, norocul meu este că stau cu părinţii, că nu am de plătit facturi. Dar e un salariu destul de mic. Nu acoperă nici cheltuielile care ţin de chirie”, spune Diana Beşteliu, educatoare. În aceeași situație sunt și angajații din sistem, ca și personal nedidactic.

“Nu suntem ajutaţi. Suntem ca o echipă. Eu, fără doamna îngrijitor, care este personal nedidactic, nu aş putea să îmi desfăşor activitatea, este mâna mea dreaptă”, explică Eliana Constantin, educatoare. O femeie se plânge că după 38 de ani de muncă are un salariu de 1900 de lei, lucru considerat incredibil în 2023.

ADVERTISEMENT

“Eu câştig după 38 de ani 1.900 lei. Iar colegele mele mai tinere, 1.800. Suntem miloage, sunt în prag de pensie, mai am doi ani. O să ies cu social, nu cu o pensie. O să ies în stradă să cerşesc”, se plânge o altă femeie. “Unde e 6% din PIB? Unde e? Ne aducem coli de acasă să facem lucrările de control, ne cumpărăm singuri cartuş la imprimantă!”, completează o altă profesoară.

Așadar, un muncitor pe șantier a ajuns să câștige mult mai mult ca un profesor debutant și e la același nivel cu un profesor competent, cu peste 25 de ani vechime. “Un profesor debutant câştigă 2.500 de lei salariu. Iar maximum pe grilă, discutăm de un profesor cu grad I, cu peste 25 de ani vechime, ia 4.500 de lei. Ăştia sunt banii din educaţie”, a precizat Bogdan Manea, preşedinte de sindicat.

ADVERTISEMENT