News

Câți bani fac în România Lidl, Kaufland, Carrefour și Mega Image. Adevărul din spatele cumpărăturilor la reducere pe care le fac milioane de români

În 2022, marii retaileri din România Lidl, Kaufland, Carrefour și Mega Image au scos sume importante de bani. Profiturile sunt impresionante.
15.07.2023 | 21:00
Cati bani fac in Romania Lidl Kaufland Carrefour si Mega Image Adevarul din spatele cumparaturilor la reducere pe care le fac milioane de romani
Câți bani fac în România Lidl, Kaufland, Carrefour și Mega Image. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Sumele de bani pe care le scot pe piața din România marii retaileri precum Lidl, Kaufland, Carrefour și Mega Image sunt impresionante. Conform datelor oficiale, anul 2022 a fost unul excelent pentru acest sector.

Câți bani fac în România Lidl, Kaufland, Carrefour și Mega Image

Într-un an 2022 dominat de crize suprapuse, în care inflația a atins cote record, piața de retail din România a fost una cu adevărat înfloritoare. Marii actori din domeniu se pot lăuda cu cifre de afaceri astronomice și cu profituri pe măsură.

ADVERTISEMENT

După ce au tras linie, marile lanțuri de retail din țară s-au ales cu un plus de 14 miliarde de lei în cont la finalul lui 2022. Au înregistrat o creștere medie de 17%, adică același nivel cu rata inflației și dublă față de 2021, potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanțe și citate de RevistaProgresiv.

Vorbind strict despre profituri, situația este excelentă pentru retaileri. Au raportat o rată medie de creștere de 43%. În total, 7 rețele din 11 și-au majorat profitul net.

ADVERTISEMENT

În 2021 profitul cumulat al celor 11 jucători internaționali era de 2,2 miliarde de lei. Acesta a explodat în 2022. Retailerii au raportat un rezultat net de 3,15 miliarde de lei. La un calcul simplu, vedem un avans mediu de 43%.

Lideri la capitolul creșterea profitului net sunt dm drogerie markt și Selgros, care au bifat un plus de 195%, respectiv 57%. Foarte bine stă și Lidl, care a înregistrat o creștere a profitului net de 43%. Mai exact, de la 737 de milioane în 2021 la peste 1 miliarde de lei în 2022.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-i privește pe cei de la Kaufland, deși au avut o cifră de afaceri mai mare cu 15%, ei și-au menținut nivelul profitului constant. Mai exact, undeva la 880 de milioane de lei.

Mega Image, creștere cu 30% a profitului

În schimb, Carrefour și Mega Image au stat excelent la diferența dintre încasări și cheltuieli. Primul lanț se apropie de profituri de 330 milioane de lei, în timp ce al doilea a făcut un salt de 30%, de la 107 la aproape 140 de milioane de lei.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, primii trei jucători din domeniu, Lidl, Kaufland și Carrefour, reușesc să genereze jumătate din cifra de afaceri cumulată a celor 11 IKA prezenți pe piața locală. E vorba de 49,26 de miliarde de lei din 99,70 miliarde de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: