News

Câți bani face pe lună un tractorist în România. Deși salariul e foarte mare, puțini români vor să practice această meserie

Marii agricultori și fermieri se plâng de lipsa tractoriștilor. Deși salariile pot ajunge la sume mari pentru România, această meserie e în pană de profesionșiti.
15.01.2022 | 18:18
Cati bani face pe luna un tractorist in Romania Desi salariul e foarte mare putini romani vor sa practice aceasta meserie
ADVERTISEMENT

Marii agricultori și președinții asociațiilor de profil se plâng că forța de muncă specializată în agricultura este tot mai greu de găsit în România. Un aspect surprinzător este lipsa tractoriștilor, în condițiile în care salariile pot fi destul de generoase.

Conform estimărilor trimise de asociațiile agricole într-un memoriu către Ministerul Agriculturii, din fermele românești lipsesc cel puțin între 300-400 de tractoriști.

ADVERTISEMENT

România duce lipsă de tractoriști, deși salariul poate ajunge la sume foarte mari

Sursa foto – hepta.ro

Fermierii se plâng că, deși au utilaje care costă sute de mii de euro, nu are cine să le manevreze. În ultima perioadă, tractoriștii se găsesc tot mai greu.

„Noi le facem și ucenicia uneori. După această perioadă foarte mulți pleacă. Deseori, oamenii aleg să plece în străinătate”, spun fermierul Cristian Stoica, conform europaliberă.org.

ADVERTISEMENT

Cât câștigă un tractorist. Salariul e mult mai mare în Ardeal

Programul ”Noul Fermier”. Ce sumă vor putea accesa cei care doresc să înceapă o afacere în agricultură
Foto: Hepta

Salariul net oferit unui tractorist se învârte între 3.000 de lei și 14.000 de lei, conform sursei citate. Un venit minim de 3.000-4.000 de lei este asigurat în fermele din sudul țării.

În schimb, în partea de est și nord-est, salariile cresc și până spre 6.000-7.000. Cele mai bune salarii se găsesc în Ardeal, unde un tractorist câștigă și peste 10.000 de lei.

ADVERTISEMENT

„Avem utilaje care unele sunt peste 300.000- 400.0000 de euro și când încercăm să cautăm oameni calificați ne lovim de o problemă. Asta pentru că ne trebuie oameni care să aibă măcar un minim de cunoștințe”, a povestit fermierul Ioan Mihai Dinu.

Salariul unui tractorist poate ajunge la 14.000 de lei

Foto: Hepta

Administratorul fermelor Combinatului Agroindustrial Curtici din Arad plătește și salarii de 14.000 de lei pentru tractoriști.

ADVERTISEMENT

Cei care manevrează combine performante sau alte utilaje agricole moderne pot ajunge să obțină peste 10.000 de lei pe lună. În schimb, salariu scade substanțial pentru cei care lucrează pe utilaje mai vechi.

„Cel mai mic salariu este de 4.000 de lei, pentru angajații care lucrează pe utilaje mai puțin costisitoare. Sunt câțiva angajați care într-adevăr ajung la 12.000 – 14.000 de lei”, povestește Dimitrie Musca, administratorul fermelor Combinatului Agroindustrial Curtici din Arad.

De ce sunt nemulțumiți unii tractoriști?

După ce a lucrat acum trei ani ca tractorist, Mihai Bolcea a ajuns acum șofer TIR. Acesta se plânge că „acest salariu frumos” a fost doar câteva luni, când au fost activități de semănat sau de cules. Totodată, pe lângă operațiunea de a manevra utilajul, Mihai era nevoit să facă și alte treburi.

„Ce nu mi-a convenit a fost faptul că salariul promis a fost doar câteva luni, apoi mi s-a înjumătățit și trebuia să fac altceva. Mi s-a spus că în primăvară, salariul va crește din nou, atunci când începe semănatul, culesul. Normal că nu mi-a convenit”, a relatat bărbatul, potrivit Europa Libera.

ADVERTISEMENT