News

Câți bani încasează un preot cu parohie în București! Suma nu este deloc de neglijat

18.05.2020 | 14:51
Cati bani incaseaza un preot cu parohie in Bucuresti Suma nu este deloc de neglijat
Un preot debutant poate primi până la 2.000 de lei lunar. Sursa foto: a1.ro
ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, preoții s-au aflat în mijlocul unor scandaluri uriașe izbucnite în special pe tema banilor pe care îi încasează pentru serviciile „prestate”. Dincolo de toate criticile care li s-au adus în ultimii ani, un lucru e cert: ne transmit prin vocile lor mesajele Domnului, iar o astfel de sarcină nu poate rămâne „nerăsplătită”. Așa se face că încasează lunar sume de bani care nu sunt deloc de neglijat. Asta fără să punem la socoteală și micile ( sau marile) atenții lăsate, în mărinimia lor, de credincioșii care trec pragul bisericilor.

Ce salariu primește un preot cu parohie în București

Ca în mai toate domeniile de activitate, vorbim despre o ierarhie bine pusă la punct, așa că trebuie să te înarmezi cu răbdare și să dai dovadă de foarte multă ambiție dacă ți-ai propus să avansezi în funcție. Ca preot „la început de drum”, este indicat să nu ai pretenții prea mari când vine vorba despre aspectul financiar.

ADVERTISEMENT

Nu de alta, dar vei primi un salariu lunar net de maxim 2.000 de lei și depinde doar de tine să atingi un prag ceva mai ridicat. Răbdarea despre care vorbeam mai sus și, firește, talentul cu care te-a înzestrat Cel de Sus îți pot aduce, însă, în buzunare sau în conturi cu până la 1.000 de lei mai mult, în special dacă slujești la o parohie din București.

Cât despre un episcop, acesta încasează undeva în jurul sumei de 5.000 de lei, în timp ce mitropolitul primește după fiecare lună în care a ținut slujbe credincioșilor 7.500 de lei. Fără îndoială, cel mai bogat dintre slujitorii Domnului este Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, căruia îi intră lunar în conturi peste 8.000 de lei, potrivit cancan.ro.

ADVERTISEMENT

Conform Legii salarizării unitare, în vigoare de la 1 iulie 2007, salariile preoților vor continua să crească până în 2022, când un debutant cu studii superioare va ajunge să primească de 3.700 de lei brut, în timp ce unul de gradul II cu studii superioare va încasa un salariu lunar de 3.900 de lei.

Mesajul savuros al unui preot nemulțumit că bisericile nu au fost deschise de la 15 mai

Chiar dacă data de 15 mai a adus o relaxare semnificativă a măsurilor de distanțare socială, bisericile vor rămâne în continuare închise în timpul slujbelor, lucru care îi nemulțumește profund pe slujitorii Domnului. Unul dintre aceștia, Alin Cristian, pe numele său, face, însă, haz de necaz, ironizând autoritățile pentru decizia de a redeschide saloanele de înfrumusețare, cabinetele stomatologice sau chiar muzeele, în detrimentul lăcașurilor de cult.

ADVERTISEMENT

Anunț – eveniment: De pe 15 mai inaugurăm Muzeul bisericesc „Sf. Vineri”! Dintre exponate avem icoane de sec XX, obiecte de cult suflate cu aur și argint, două cruci emailate, mobilier de sec 21, sculptat în lemn de stejar, cu gravuri frumos executate de meșterii populari. De asemenea, câteva cărți de cult, ornamentate cu miniaturi și multe alte cărți vechi și prăfuite…

În altar avem Sf Graal chiar pe Sfânta Masă (Nu știu nici ăștia de la National Geographic, Discovery Science, History, că e la noi ascuns de sute de ani, din vremea năvălirilor barbare). Muzeul mai conține câteva frumoase costume sacerdotale, din catifea, cu embleme creștine de sec. 1, 2,3;

ADVERTISEMENT

Avem, de asemenea, un veșmânt al Sf. Parascheva, păstrat într-o raclă ferecată… În altă raclă avem o pană de la un înger din cer care păzește muzeul nostru, ca semn al protecției și prezenței sale… Dar cea mai prețioasă piesă din tezaurul muzeului nostru este Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, veche de 2000 de ani, păstrată în Muzeul nostru după toată rânduiala…

La deschidere și-au anunțat prezența Împăratul Hristos fondatorul Muzeului bisericesc care a dăruit Bisericii Sale, Sfântul Acoperământ al rugăciunilor Născătoarei de Dumnezeu și Corala îngerilor. Părinții muzeografi vor da citire Pomelnicului de ctitori, dar și ale tuturor vizitatorilor credincioși…

Prin urmare, vă așteptăm să ne vizitați, intrarea este liberă, de la 15.mai și fiind starea de alertă de la această dată, alertați-vă rudele, prietenii, cunoscuții că e mare păcat să nu veniți, să stați în casă, tocmai Duminica, când este deschis Muzeul nostru bisericesc… PS: Biletele de intrare sunt garantate de Art. 29 din Constituția României*

*Art. 29 – Libertatea conştiinţei

(1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.

(2) Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.

(3) Cultele religioase sunt libere şi se organizează potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii.

(4) În relaţiile dintre culte sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de învrăjbire religioasă.

5) Cultele religioase sunt autonome faţă de stat şi se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în azile şi în orfelinate.

(6) Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine”, a scris părintele pe Facebook.

ADVERTISEMENT