News

Fost ministru al sănătății, condamnat la trei ani de închisoare. Sorina Pintea este acuzată de luare de mită

Sorina Pintea, fost ministru al sănătății, a fost trimisă după gratii pentru pentru fapte de corupție. Aceasta a încasat sume uriașe drept mită
26.04.2024 | 13:58
Fost ministru al sanatatii condamnat la trei ani de inchisoare Sorina Pintea este acuzata de luare de mita
Trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru fostul ministru al sănătății, Sorina Pintea. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Sorina Pintea, fost ministru al sănătății, a primit o pedeapsă de 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, fiind acuzată pentru fapte de corupție, printr-o hotărâre pronunțată vineri de Tribunalul Cluj. Hotărârea nu este finală.

Sorina Pintea a fost condamnată la închisoare cu executare

Fostul ministru nu mai poate fi ales nici pentru ocuparea unor funcții în autorităţi publice. În plus, instanța a hotărât confiscarea unei sume de 10.000 de euro de la fostul oficial al Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

„În temeiul art. 67 alin. (2) C.pen. interzice inculpatei, cu titlu de pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a exercita funcţia de manager în cadrul unui spital public, prev. de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) C.pen., pe o durată de 3 ani, care se execută în condiţiile art. 68 alin. (1) lit. c) C.pen.

În temeiul art. 65 alin. (1) C.pen. interzice inculpatei, cu titlu de pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a exercita funcţia de manager în cadrul unui spital public, prev. de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) C.pen., care se execută în condiţiile art. 65 alin. (3) C.pen.

ADVERTISEMENT

În baza art. 72 alin. (1) C.pen. deduce din pedeapsa aplicată măsura reţinerii şi cea a arestării preventive de la data de 29.02.2020 la data de 06.03.2020”, potrivit portalului de instanță din Cluj.

Decizia nu este definitivă

Decizia tribunalului clujean poate fi contestată în apel în decurs de 10 zile de la comunicare. În luna februarie a anului 2020, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au reținut-o pe Sorina Pintea sub acuzația de luare de mită în formă continuată.

ADVERTISEMENT

Conform acuzațiilor, în intervalul decembrie 2019 – 28 februarie 2020, Sorina Pintea, în calitate de manager al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, ar fi primit, prin intermediul unui terț, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei de la reprezentanții unei companii comerciale, bani ce nu îi erau cuveniți, potrivit Digi24.

Aceștia ar fi reprezentat un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică pentru „proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, contract încheiat în anul 2019 între spital și firma comercială.

ADVERTISEMENT

Pe data de 28 februarie 2020, Sorina Pintea a fost prinsă în flagrant și arestată după primirea sumei de 120.000 lei în biroul din spital, conform procurorilor DNA.

ADVERTISEMENT