Fotbal international

Câţi bani pierd granzii din Bundesliga din cauză că vor juca meciurile fără spectatori până în 2021. Bayern Munchen şi Borussia Dortmund sunt cele mai afectate

21.04.2020 | 16:17
Cati bani pierd granzii din Bundesliga din cauza ca vor juca meciurile fara spectatori pana in 2021 Bayern Munchen si Borussia Dortmund sunt cele mai afectate
ADVERTISEMENT

Bundesliga a decis reluarea campionatului cu partidele rămase din actualul sezon începînd cu data de 9 mai. Este primul dintre campionatele de top ale Europei care îşi va relua activitatea, dar, evident, în condiţii speciale, de maximă securitate.

Se va juca fără spectatori cel puţin până la finalul acestui an

Iar cea mai importantă dintre aceste măsuri este disputarea jocurilor cu porţile închise. Şi nu doar până la încheierea acestui sezon, din care au mai rămas de jucat 9 etape ci inclusiv în viitorul sezon, pentru partidele programate tot în acest an.

ADVERTISEMENT

În teorie, dacă toate lucrurile vor merge conform planificărilor, publicul ar putea reveni pe stadioanele din Germania abia la începutul anului viitor, iar dacă vor apărea din nou probleme cu coronavirusul atunci interdicţia ar putea fi înlăturată abia în toamna anului viitor.

Bundesliga are o medie ridicată de spectatori

Această situaţie are urmări dintre cele mai serioase, în sens negativ, pentru cluburi. Şi cu cât aceste cluburi sunt mai importante, cu atât pierderile sunt mai mari.

ADVERTISEMENT

Pentru că ticketingul, adică vânzarea de bilete, aducea venituri consistente, în Bundesliga tribunele fiind mereu aproape pline meci de meci. Este unul dintre campionatele cu o medie foarte bună de spectatori dintre cele cinci de top din Europa.

Şi Leipzig pierde 50 de milioane euro

Ori, luând în calcul doar prima variantă, care nu permite accesul fanilor pe stadioane până la finalul acestui an, pentru primele două grupări din fotbalul german, Bayern Munchen şi Borussia Dortmund, vor fi pierderi însemnate

ADVERTISEMENT

Peste o sută de milioane de euro vor fi astfel mai puţin în conturile celor două puteri financiare ale Bundesligii, în timp ce la a treia clasată, Leipzig minusul va fi de 50-55 milioane euro.

Mesajul managerului Borussiei Monchengladbach

Şi alte cluburi care se bat în mod obişnuit pentru locurile europene vor avea de suferit. Este vorba de Borussia Monchengladbach, Bayer Leverkusen, Schalke 04 sau Eintracht Frankfurt, pagubele pentru ele fiind estimate între 40-50 milioane euro.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că va trebui ca şi cluburile să fie foarte atente în stabilirea bugetelor, pentru a se menţine cât de cât pe o linie de echilibru. Lucru subliniat şi de managerul Borussiei Monchengladbach, Max Eberl, în câteva cuvinte extrem de clare: „Va trebui să strângem serios cureaua. Jucători, conducători, cu toții. E foarte clar!” 

ADVERTISEMENT