News

Câți bani plătești lunar pentru un apartament cu 2 camere de 60.000 de euro, dacă nu îl cumperi cu credit cu dobândă variabilă . Cât e rata fixă, de fapt

Suma de bani plătită lunar pentru un apartament cu 2 camere de 60.000 de euro, dacă nu îl cumperi cu credit cu dobândă variabilă.
21.04.2024 | 15:34
Cati bani platesti lunar pentru un apartament cu 2 camere de 60000 de euro daca nu il cumperi cu credit cu dobanda variabila  Cat e rata fixa de fapt
Câți bani plătești lunar pentru un apartament cu 2 camere de 60.000 de euro, dacă nu îl cumperi cu credit cu dobândă variabilă. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care este suma de bani pe care trebuie să o plătești lunar pentru un apartament cu 2 camere de 60.000 de euro, dacă nu îl cumperi cu credit cu dobândă variabilă. Diferență importantă față de valoarea chiriei.

Câți bani plătești lunar pentru un apartament cu 2 camere de 60.000 de euro, dacă nu îl cumperi cu credit cu dobândă variabilă

Atunci când locuiești în chirie, principalul avantaj pe care îl ai este acela că te poți muta mult mai ușor. Astfel, fie că vrei să îți încerci norocul în afara granițelor sau să te muți mai aproape de locul tău de muncă, această opțiune te ajută.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestui avantaj major, foarte mulți români consideră o povară plata chiriei. Studiile de specialitate din ultimii 3 ani au arătat că, în România, una din cinci gospodării cheltuie mai mult de 60% din venit pe chirie.

În această perioadă, băncile din țară își atrag potențialii clienți cu credite ipotecare cu dobândă fixă. Asta înseamnă că rata ajunge să fie mai mică decât chiria.

ADVERTISEMENT

Valoarea medie a creditului ipotecar a ajuns la 66.000 de euro. În paralel, și valoarea medie a unei rate este una accesibilă. În anumite zone din București ajunge la 400 de euro, adică mai mică decât o chirie.

Dacă vorbim strict de un apartament cu 2 camere, într-o zonă relativ bună a Capitalei, cu 60.000 de euro, rata la bancă ar fi de aproximativ 300 de euro pe lună, arată site-ul Observator News.

ADVERTISEMENT

În același timp, cei care aleg să închirieze acest imobil în momentul în care blocul va fi gata, trebuie să fie conștienți că plata lunară s-ar ridica undeva la suma de 400 de euro.

Prețul chiriilor, tot mai mare în orașele importante

Românii care preferă chiria în locul plății ratei pe câțiva zeci de ani pentru un imobil și aleg orașele mari trebuie să se pregătească bine din punct de vedere financiar.

ADVERTISEMENT

De exemplu, în orașe precum Brașov sau Cluj-Napoca, chiria lunară este în jur de 45-50% din salariu. În Capitală, valoarea acesteia este de 40% din venit. Ceva mai bine este în vestul țării.

La Timișoara, pentru a închiria un apartament cu 2 camere ai nevoie, în medie, de 1.888 lei/lună. Raportat la venitul mediu, asta înseamnă că aloci pentru plata chiriei 36% din câștig.

ADVERTISEMENT