News

Câți bani plătești lunar pentru un apartament cu 2 camere de 60.000 de euro, dacă nu îl cumperi cu credit cu dobândă variabilă . Cât e rata fixă, de fapt

Suma de bani plătită lunar pentru un apartament cu 2 camere de 60.000 de euro, dacă nu îl cumperi cu credit cu dobândă variabilă.
21.04.2024 | 15:34
Cati bani platesti lunar pentru un apartament cu 2 camere de 60000 de euro daca nu il cumperi cu credit cu dobanda variabila  Cat e rata fixa de fapt
Câți bani plătești lunar pentru un apartament cu 2 camere de 60.000 de euro, dacă nu îl cumperi cu credit cu dobândă variabilă. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care este suma de bani pe care trebuie să o plătești lunar pentru un apartament cu 2 camere de 60.000 de euro, dacă nu îl cumperi cu credit cu dobândă variabilă. Diferență importantă față de valoarea chiriei.

Câți bani plătești lunar pentru un apartament cu 2 camere de 60.000 de euro, dacă nu îl cumperi cu credit cu dobândă variabilă

Atunci când locuiești în chirie, principalul avantaj pe care îl ai este acela că te poți muta mult mai ușor. Astfel, fie că vrei să îți încerci norocul în afara granițelor sau să te muți mai aproape de locul tău de muncă, această opțiune te ajută.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestui avantaj major, foarte mulți români consideră o povară plata chiriei. Studiile de specialitate din ultimii 3 ani au arătat că, în România, una din cinci gospodării cheltuie mai mult de 60% din venit pe chirie.

În această perioadă, băncile din țară își atrag potențialii clienți cu credite ipotecare cu dobândă fixă. Asta înseamnă că rata ajunge să fie mai mică decât chiria.

ADVERTISEMENT

Valoarea medie a creditului ipotecar a ajuns la 66.000 de euro. În paralel, și valoarea medie a unei rate este una accesibilă. În anumite zone din București ajunge la 400 de euro, adică mai mică decât o chirie.

Dacă vorbim strict de un apartament cu 2 camere, într-o zonă relativ bună a Capitalei, cu 60.000 de euro, rata la bancă ar fi de aproximativ 300 de euro pe lună, arată site-ul Observator News.

ADVERTISEMENT

În același timp, cei care aleg să închirieze acest imobil în momentul în care blocul va fi gata, trebuie să fie conștienți că plata lunară s-ar ridica undeva la suma de 400 de euro.

Prețul chiriilor, tot mai mare în orașele importante

Românii care preferă chiria în locul plății ratei pe câțiva zeci de ani pentru un imobil și aleg orașele mari trebuie să se pregătească bine din punct de vedere financiar.

ADVERTISEMENT

De exemplu, în orașe precum Brașov sau Cluj-Napoca, chiria lunară este în jur de 45-50% din salariu. În Capitală, valoarea acesteia este de 40% din venit. Ceva mai bine este în vestul țării.

La Timișoara, pentru a închiria un apartament cu 2 camere ai nevoie, în medie, de 1.888 lei/lună. Raportat la venitul mediu, asta înseamnă că aloci pentru plata chiriei 36% din câștig.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul...
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul auto după meciul Generației de Aur
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”