Life

Cele mai scumpe orașe din România. Oamenii plătesc bani grei pe chirie în aceste zone. Bucureștiul nu e în top 3

Care sunt cele mai scumpe orașe din România. În aceste zone, oamenii plătesc mulți bani pe chirie. Bucureștiul nu este în top 3.
28.03.2024 | 09:14
Cele mai scumpe orase din Romania Oamenii platesc bani grei pe chirie in aceste zone Bucurestiul nu e in top 3
Cele mai scumpe orașe din România. Cât costă chiria în aceste zone. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care sunt cele mai scumpe orașe din România. În aceste zone, oamenii plătesc mulți bani pentru chirie. Bucureștiul nu este în top 3 atunci când vine vorba despre chirii.

Cele mai scumpe orașe din România. Chiria este scumpă în aceste zone

În orașele mari din România, oamenii plătesc o mare parte din salariul lor pentru chiria lunară. Printre acestea se numără și Iași, unde nu sunt cele mai scumpe chirii, însă raportul dintre chirie și salariu este destul de restrâns.

ADVERTISEMENT

Mulți români locuiesc în chirie atât în București, cât și în alte orașe mari. În unele dintre acestea, prețurile au crescut destul de mult în ultima perioadă.

“Interesul arătat de români pentru locuințele scoase la închiriere se menține puternic, iar într-un context marcat de o ofertă limitată, prețurile s-au majorat ușor într-unele dintre marile orașe din țară.

ADVERTISEMENT

Și câștigurile românilor sunt în creștere, datele oficiale arătând la nivel național un avans cu 14% față de începutul anului trecut”, se arată într-o analiză a portalului Imobiliare.ro, citat de wall-street.ro.

În Brașov, piața închirierilor de pe plan local nu este cea mai costisitoare din România. Cu toate acestea, mulți locuitori alocă mai mult de jumătate din salariu pentru a achita chiria. Pe de altă parte, chiriile din Timișoara sunt mai accesibile, deoarece oamenii plătesc aproximativ o treime din salariul lunar.

ADVERTISEMENT

De altfel, Brașov ocupă locul trei la nivel național în topul celor mai scumpe orașe pentru cei care locuiesc în chirie. În ultimul an, chiriile pentru apartamentele cu două camere s-au scumpit cu 20%, mai mult decât în București sau Cluj-Napoca, unde prețurile au fost majorate cu 11%, respectiv cu 17%.

Salariul mediu net din Brașov este de 4.588 de lei, iar chiria medie pentru un apartament cu două camere este de 2.380 lei/lună. Locuitorii din Brașov ajung, astfel, să dea 52% din câștigurile lor doar pentru chirie, potrivit calculelor realizate de platforma Imobiliare.ro, pe baza datelor care au fost colectate intern și a informațiilor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

ADVERTISEMENT

Cât plătesc locuitorii din Cluj, Iași și București pentru chirie

Este deja cunoscut faptul că cele mai scumpe chirii din țară sunt în Cluj-Napoca. Totodată, veniturile de pe plan local sunt mai mari, depășite doar de cele din București, fiind cu aproape 19% peste media țării.

Salariul mediu net este de 5.766 de lei, iar chiria pentru un apartament cu 2 camere este, în medie, de 2.609 lei/lună. În acest fel, un chiriaș cu acest venit ar plăti 45% pentru chirie.

La rândul lor, și locuitorii din Iași plătesc o mare parte din salariu pentru chirie. La nivel de județ, se câștigă al șaselea cel mai mare salariu mediu net din România.

În martie 2023, chiria unui apartament cu 2 camere era de aproximativ 1.790 de lei pe lună, iar în martie 2024 a ajunge la 1.988 de lei pe lună. Suma reprezintă 42% din salariul locuitorilor din Iași.

În București, angajații au cele mai mari salarii, însă și chiriile sunt destul de mari. De exemplu, dacă este vorba despre un salariu de 6.136 de lei, este nevoie de 40% pentru a plăti chiria.

Ofertele sunt variate în București în privința chiriilor, iar diferențele de preț cerute de proprietari pot fi destul de mari, în funcție de zonă. În nordul orașului, un apartament poate ajunge și la 6.000 de lei pe lună. În sud, pot fi găsite apartamente unde chiria este de aproximativ 1.750 de lei.

În Timișoara, lucrurile sunt ceva mai accesibile atunci când vine vorba de chirii. Salariul mediu net din județul Timiș este de 5.278 de lei, potrivit datelor INS. Este al treilea cel mai mare din țară, după București și Cluj.

Chiria pentru un apartament cu două camere este, în medie, 1.888 de lei. Pentru plata chiriei, locuitorii din Timișoara alocă, în medie, 36% din salariu.

ADVERTISEMENT