Sport

Câți bani produce și câți bani consumă echipa națională? Premiul pentru Euro 2024 nu acoperă costurile!

Echipa națională va participa la Euro 2024, o performanță care generează un venit foarte mare pentru FRF, numai că și banii cheltuiți sunt mulți de tot
24.03.2024 | 14:00
Cati bani produce si cati bani consuma echipa nationala Premiul pentru Euro 2024 nu acopera costurile
Echipele naționale produc bani pentru FRF, dar impun și niste costuri foarte mari
ADVERTISEMENT

România va fi la Euro 2024, primul turneu final după opt ani în care am tot așteptat o calificare. Jucătorii și FRF beneficiază inclusiv din punct de vedere economic de pe urma acestei realizări. Fotbaliștii vor avea bonusuri pentru succesul din calificări, iar Federația va încasa un premiu substanțial din partea UEFA.

Bani mulți chiar dacă pierdem toate meciurile de la Euro 2024!

Organizatorul a anunțat deja în mod oficial care sunt premiile de la turneul final care va avea loc în vara acestui an. Fiecare federație reprezentată în competiție va căpăta 9,25 milioane de euro doar pentru participare. O victorie în grupă mai aduce un premiu de 1.000.000 de euro, egalul e plătit cu 500.000 de euro.

ADVERTISEMENT

UEFA răsplătește calificarea în faza următoare cu încă 1.500.000 de euro. Federația Română de Fotbal are asigurați, așadar, 9,25 milioane de euro. Suma ar putea crește, însă numai cu niște puncte câștigate în grupă, poate chiar cu depășirea acestei faze. Tricolorii le vor avea adversare pe Belgia și pe Slovacia plus pe o formație venită din calificări.

Bosnia-Ucraina 1-2 și Israel-Islanda 1-4 au fost rezultatele din semifinalele barajului și va urma o finală Ucraina-Islanda, pe 26 martie, pentru ultimul loc din grupa noastră. Oricare ar fi rezultatele de la turneul final, FRF nu va păstra banii pe care o să-i încaseze ca premiu, ba chiar va consuma o mare parte din sumă.

ADVERTISEMENT

Echipele naționale provoacă și costuri mari, nu doar generează venituri

Andrei Vochin, consilierul președintelui Răzvan Burleanu, a explicat într-o declarație de la Orange Sport că 40 la sută din premiul UEFA vor ajunge la jucători, ca prime pentru calificare. Ceea ce înseamnă 3,7 milioane de euro. Angajații Federației vor mai împărți și ei 7 la sută din bani, încă 650.000 de euro.

FRF tot va mai rămâne cu aproape 5 milioane de euro. Banii aceia sunt necesari și pentru suportarea cheltuielilor pe care le impun echipele naționale de seniori, de tineret și de juniori. Răzvan Burleanu și oamenii lui au publicat recent un raport care include toate cheltuielile majore pe care le-a avut instituția în 2023.

ADVERTISEMENT

FRF completează banii de la Euro 2024 cu veniturile imense din publicitate, aproape 9 milioane de euro anual!

Doar echipele naționale au necesitat 10.574.631 euro! Suma include costurile cu antrenorii, cu restul membrilor din staff tehnic plus cheltuieli cu deplasări și cu organizarea meciurilor de acasă. Alt cost foarte mare pe care l-a raportat Federația: 3.994.585 euro pentru organizarea competițiilor proprii.

FRF nu se bazează numai pe premiul pe care îl încasează de la UEFA pentru Euro, că nici nu ar avea cum să se descurce doar cu banii aceia. Burleanu a prezentat și date conform cărora veniturile din publicitate ale instituției au crescut cu 7,3 milioane de euro în comparație cu anul 2014! Acela a fost primul an al lui la conducerea Federației. A câștigat postul în urma alegerilor din martie.

ADVERTISEMENT

Instituția care conduce fotbalul nostru atrage, doar din publicitate, 8.828.719 euro! În 2014, suma era de numai 1.512.315 euro. Chiar și într-o comparație cu anul trecut, progresul tot este unul uluitor! În 2022, Federația adunase din sponsorizări și din publicitate ”doar” 5.552.519 euro. După un an a crescut suma cu mai mult de 3 milioane de euro!

  • 2026 e anul în care Răzvan Burleanu își încheie mandatul de președinte al FRF. E al treilea al lui și ar fi ultimul dacă nu cumva o să modifice statutul ca să-și poată păstra funcția pentru încă un mandat
  • 7 parteneri comerciali are echipa națională, societăți din domenii diferite: Penny, BT, Autoklass, Bucovina, Bergenbier, Casa Pariurilor, JOMA
ADVERTISEMENT