Life

Câți bani trebuie să plătești pentru a face școala de șoferi, în 2024. Prețul pentru a avea permis nu este deloc unul mic

Cât a ajuns să coste școala de șoferi în 2024, în România. Nu este de mirare că multe persoane nu își permit să o achite integral
16.01.2024 | 10:25
Cati bani trebuie sa platesti pentru a face scoala de soferi in 2024 Pretul pentru a avea permis nu este deloc unul mic
Cât a ajuns să coste școala de șoferi, în 2024. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

În 2024, permisul de conducere a devenit, mai mult ca niciodată, o necesitate. Dincolo de aspectul lui practic, acesta a început să fie un criteriu esențial și pentru unele locuri de muncă. Tocmai de aceea, un subiect extrem de interesant legat de permisul de conducere este costul aferent școlii de șoferi, în 2024, în România.

Cât trebuie să scoți din buzunar pentru a te înscrie la școala de șoferi

Din ce în ce mai mulți români vor să aibă permis de conducere. În timp ce pentru unii este un moft, pentru alții este o necesitate. Însă, indiferent de motivul din spate, costurile sunt aceleiași pentru toată lumea.

ADVERTISEMENT

În ultima vreme, scumpirile și-au pus amprenta și asupra școlilor de șoferi. Din cauza că este mult mai scump carburantul, cursanții ajung să plătească mult mai mult pentru școala de șoferi.

În prezent, prețul cursurilor la școala de șoferi a ajuns să fie și de două ori mai mare decât acum 10 ani. Dacă, de exemplu, în 2017, un aspirant la permisul de conducere plătea 1.000 de lei pentru școala de șoferi, acum prețul este aproape triplu.

ADVERTISEMENT

Din cauza inflației, a majorării taxelor și impozitelor, dar a scumpirii carburantului și a manoperei service-urilor auto, școala de șoferi s-a scumpit.

În Capitală, cursurile pentru obținerea permisului costă aproximativ 2.500 de lei. Acesta este un preț mediu în care sunt incluse orele de legislație auto și cursul auto practic.

ADVERTISEMENT

Ce taxe se plătesc înainte de a urma cursurile școlii de șoferi

Cei care vor să se înscrie la școala de șoferi în 2024, trebuie să știe că acestea nu sunt singurele costuri. În afară de taxa aferentă pentru școala de șoferi, separat, se plătesc avizul medical și avizul psihologic.

În medie, costul pentru o fișă medicală este cuprins între 150 și 200 de lei. La această sumă se mai adaugă și cei 100 de lei aferenți examenului psihologic și taxa de permis. Lista cu cheltuieli nu se încheie aici pentru cei care își doresc permisul de conducere.

ADVERTISEMENT

În afară de taxele deja menționate, se mai plătesc 90 de lei pentru a putea susține examenul. Cei care vor să ajungă la proba practică trebuie, mai întâi, să treacă de proba teoretică.

Pentru foarte multe persoane, aceste prețuri sunt unele foarte mari. Școlile de șoferi din România nu vor să își piardă cursanții, așa că vin cu fel de fel de oferte și promoții.

Astfel, cei care nu își permit să plătească toată suma la început, trebuie să știe că au varianta de a o plăti în rate. Însă, cei care aleg să plătească integral costurile, beneficiază de 10 sau chiar de 15% reducere din suma totală.

ADVERTISEMENT