News

Câți bani vor primi românii care se pensionează peste 10 ani? Este imposibil de trăit cu această sumă

Românii ar face bine de pe acum să-și pună bani deoparte, dacă vor reuși, pentru că pensia pare mai degrabă un miraj pentru generațiile următoare.
03.07.2023 | 21:00
Cati bani vor primi romanii care se pensioneaza peste 10 ani Este imposibil de trait cu aceasta suma
Câți bani vor primi românii care se pensionează peste 10 ani. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Astfel, o analiză făcută de finanțiști trage concluzii care vor da frisoane tuturor românilor, în special acelor oameni care se vor pensiona începând cu 2033. Asta, pentru că sunt șanse mari ca pensia pe care o vor primi să reprezinte doar 30% din valoarea salariului din timpul activității în câmpul muncii.

Câți bani vor primi românii care se pensionează peste 10 ani?

Asta, dacă au avut carte de muncă și nu au lucrat la negru. Șocul financiar va fi cu siguranță imposibil de suportat, mai ales că viața va deveni din ce în ce mai scumpă. Conform Antena 3, Bugetul Național de Pensii este deja nesustenabil și în următorii ani totul se va îndrepta spre colaps.

ADVERTISEMENT

Matematica e simplă, pentru că numărul persoanelor care cotizează, a angajaților activi, e din ce în ce mai mic, iar cel al românilor care se pensionează sunt în creștere. Conform INS, veniturile medii ale unei familii din România se învârt pe la 6.200 de lei, însă cheltuielile esențiale sunt de 4.600 de lei pe lună. Restul de 1.800 de lei sunt alocați vacanțelor sau altor cheltuieli.

Potrivit unei analize Ziarul Financiar, peste 1,58 milioane de români angajați în România lucrează pe salariul minim pe economie. Majoritatea lucrează în construcţii, transporturi rutiere de mărfuri şi comerţ cu amănuntul. Cu toate acestea, explicația e de fapt, alta. Există și acum mulți angajatori care plătesc salariul minim pe economie, iar restul banilor sunt primiți de către angajați ”la negru”.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, cineva care a câștigat 4000 de lei pe carte de muncă și ar ieși la pensie, s-ar putea trezi cu o pensie de doar 1.200 de lei, o sumă ridicolă pentru zilele noastre. Din păcate, sistemul de penii din România e în colaps, avertizează specialiștii, astfel că singura soluție ar fi ca oamenii să investească sau să își pună banii în fonduri private de pensii.

Desigur, mulți români se gândesc să economisească ”la saltea” sau să țină banii pe un card, însă trebuie știut că în 20-30 de ani acei bani își vor pierde valoarea semnificativ din cauza inflației. Așadar, singura soluție viabilă pare un fond privat de pensii sau orice altă metodă de a investi banii și măcar de a-i indexa cu inflația peste 30 de ani.

ADVERTISEMENT

Pentru cei care cred că situația e rea acum, veștile vor fi cu adevărat proaste din 2030, moment în care generația ”decrețeilor” se va pensiona. Estimativ, până în 2060 unul din trei români va avea peste 65 de ani, în condițiile în care în 2015 doar 20% din populație avea peste 65 de ani.

În perioada 1967-1969 s-au născut circa 1,4 milioane de persoane, astfel că rândurile pensionarilor vor crește semnificativ în următorii 10 ani, iar sistemul se va prăbuși sub propria-i greutate. ”Această generație, care este cel mai mare număr de nou născuți într-o perioadă, va fi într-adevăr o presiune foarte mare pe sistemul public de pensii. Problema va fi puterea de cumpărare a pensiei pe care o primesc viitorii pensionari.

ADVERTISEMENT

Cred eu că puterea de pensionare va fi din ce în ce mai redusă din cauza faptului că vor fi din ce în ce mai puțini contributori. Este greu de spus cât va fi un punct de pensie în următorii 15 ani, dar economic vorbind puterea de cumpărare cu o pensie din viitor va fi mai scăzută decât cea de astăzi”, explică analistul fiscal Adrian Bența. În prezent sunt 4,7 milioane de pensionari și 5,6 milioane de salariați. Cifra se va schimba dramatic în viitor, când se estimează că populația țării va scădea cu 6 milioane de oameni.

ADVERTISEMENT
Tags: