News

Schimbări importante la vechimea în muncă, propuse de fostul premier Nicolae Ciucă. Ce ar putea să fie luat în calcul la pensie

Un proiect de lege inițiat de fostul premier Nicolae Ciucă și senatorul PNL Nicoleta Pauliuc prevede modificări importante la vechimea în muncă.
30.06.2023 | 17:03
Schimbari importante la vechimea in munca propuse de fostul premier Nicolae Ciuca Ce ar putea sa fie luat in calcul la pensie
Concediile maternale și de risc maternal vor fi considerate vechime în muncă, după un proiect al lui Nicolae Ciucă/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Legislația muncii din România are prevederi neunitare privind concediile în raport cu vechimea în muncă, în specialitate și în gradul profesional. Unele dintre ele sunt luate în calcul la vechimea în muncă, iar altele nu. Un proiect de lege depus la Parlament de către senatorii PNL Nicolae Ciucă și Nicoleta Pauliuc prevede că toate tipurile de concediu existente vor fi luate în considerare la vechime.

Regim diferit pentru concediile prevăzute de legislație

De principiu, Codul Muncii și Codul Administrativ stabilesc că perioada suspendării contractelor individuale de muncă, respectiv a raporturilor de serviciu nu constituie vechime în muncă, în specialitate şi în grad profesional, însă se pot acorda derogări de la regulă prin legi speciale.

ADVERTISEMENT

Pe lângă concediul anual de odihnă, constituie vechime în muncă/serviciu/specialitate/gradul profesional și  perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani, drept stabilit prin OUG 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului.

De același regim se bucură și angajații care devin tați și care solicită concediul paternal plătit, de 10 zile lucrătoare care pot fi luate în primele opt săptămâni de viață ale copilului. Perioada poate fi suplimentată cu cinci zile lucrătoare, dacă tatăl a obținut atestatul de absolvire a unui curs de puericultură. Acest concediu se acordă pentru fiecare copil nou-născut.

ADVERTISEMENT

Tot în Codul Muncii mai este menționat drept concediu luat în calcul la vechimea în muncă și concediul de îngrijitor acordat salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu salariatul şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic.

Tipurile de concediu menționate sunt considerate ca atât ca vechime în muncă, cât și perioade de activitate prestată atunci când se stabilește durata concediului anual de odihnă. Însă cei doi inițiatori sesizează că există situații în care unele tipuri de concediu sunt luate în considerare la durata concediului de odihnă, dar nu și la vechimea în muncă.

ADVERTISEMENT

Legiuitorul a omis perioadele aferente concediilor medicale de asigurări sociale de sănătate la care au dreptul asiguraţii în condiţiile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

Consecințele adoptării proiectului de lege

Astfel, toate tipurile de concediu menționate în acest act normativ vor fi considerate, în eventualitatea adoptării proiectului, drept vechime în muncă și în serviciu. Este vorba de: perioada concediului pentru incapacitate temporară de muncă, perioada concediului pentru carantină/izolare, perioada concediului pentru maternitate, perioada concediului de risc maternal, perioada concediului pentru îngrijirea copilului bolnav, perioada concediului pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice.

ADVERTISEMENT

O excepție de noua regulă ar fi un tip recent de concediu, legiferat în 2022, anume posibilitatea ca un angajat să ceară până la 10 zile libere calendaristice pentru urgențe de familie. Cum acest concediu nu este printre cele menționate în OUG 158/2005, nu va fi socotit drept vechime în muncă. Mai mult zilele libere astfel primite vor trebui recuperate după un grafic stabilit împreună cu angajatorul.

Consecința cea mai importantă a adoptării acestui proiect de lege este legată de faptul că stagiul minim de cotizare pentru ieșirea la pensie va fi îndeplinit mai repede dacă sunt luate în calcul și toate tipurile de concediu de care a beneficiat un angajat pe durata vieții sale profesionale. În cazul angajaților statului, se poate vorbi și de un impact asupra veniturilor salariale întrucât considerarea tuturor concediilor drept vechime în muncă va face un bugetar să obțină mai rapid gradațiile profesionale care aduc automat și o majorare de salariu.

ADVERTISEMENT
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Ce s-a scris în presa din Danemarca despre jucătoarele României, după victoria la...
Ce s-a scris în presa din Danemarca despre jucătoarele României, după victoria la 16 goluri diferență
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături...
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături de iubitul ei, Victor Cornea
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în...
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în planul său de a coloniza planeta Marte. Despre ce este vorba
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să...
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să locuiască
PENSII MAJORATE CU 70%! Președintele Casei de Pensii a spus abia acum, la...
PENSII MAJORATE CU 70%! Președintele Casei de Pensii a spus abia acum, la final de an
Familia Regală câștigă disputa cu Statul. Instanța a decis acordarea compensațiilor pentru pădurile...
Familia Regală câștigă disputa cu Statul. Instanța a decis acordarea compensațiilor pentru pădurile protejate
Gogoașă din ”Trăsniții NATO” tot mai aproape de sfârșit! Actorul se luptă cu...
Gogoașă din ”Trăsniții NATO” tot mai aproape de sfârșit! Actorul se luptă cu aceeași boală care a răpus-o pe Rona Hartner! ”Să mai prind măcar 5 ani”
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras...
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras atenția tuturor celor care au văzut pozele
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de...
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de groază, bărbatul fiind grav rănit
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română