News

Câți bugetari câștigă peste 25.000 de lei pe lună. Salariu de la stat foarte mare ar putea fi impozitat în plus

Câți bugetari câștigă peste 25.000 de lei pe lună. Salariu de la stat foarte mare ar putea fi impozitat în plus, potrivit inițiativei PSD.
26.04.2023 | 08:37
Cati bugetari castiga peste 25000 de lei pe luna Salariu de la stat foarte mare ar putea fi impozitat in plus
Câți bugetari câștigă peste 25.000 de lei pe lună. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Câți bugetari câștigă peste 25.000 de lei pe lună. Salariu de la stat foarte mare ar putea fi impozitat în plus, potrivit inițiativei PSD. De altfel, Marcel Ciolacu încearcă în această perioadă să găsească mai multe soluții pentru a aduce bani la buget, unde există o gaură de miliarde de lei.

Câți bugetari câștigă peste 25.000 de lei pe lună

Așadar, Marcel Ciolacu a anunțat că salariile peste 25.000 de lei (brut), mai mari ca ale președintelui Klaus Iohannis, ar trebui impozitate. Liderul PSD a fost cel care a venit cu inițiativa, cel puțin la nivel declarativ, de a impozita salariile mari, peste 25.000 de lei, conform Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

”Vorbim numai de cumulul de salariu şi pensie specială și numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul depăşeşti salariul brut al preşedintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii, dacă e constituţional, cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului. În lege nu poţi să treci numai pe cei care au şi componentă specială în pensie, nu poţi interzice numai la unii. Eu cred că abordarea corectă e zona de impozitare pe praguri”, a declarat Ciolacu.

Interesant, premierul Nicolae Ciucă nu a respins acest scenariu, însă a încercat să găsească o variantă care să nu supere pe prea multă lume. ”Mie îmi pare foarte rău că începând de vineri a fost circulat un document neoficial și în întâlnirea de aseară am solicitat ca toate aceste aspecte să fie clarificate.

ADVERTISEMENT

Nu avem nevoie să inducem motive de panică în rândul populației că vor fi luate măsuri de austeritate. Săptămâna trecută, vineri, am precizat că în acest moment pe masa Guvernului analizăm posibilitatea de a chibzui mai bine bugetul, fără să se facă referire la măsuri de înghețare a salariilor și măsuri care nu sunt motivate.

Motivul a fost acela că după 3 luni de zile pe colectare s-a realizat un deficit de 4,5 miliarde de lei, ori ținta noastră este să ne încadrăm în deficit. Avem nevoie de analize ca să confirme situația. Am cerut Ministerului Finanțelor toate elementele pentru a lua aceste decizii. Vorbim de impozitarea anumitor venituri. Ideea de bază a fost impozitarea celor care au salarii mai mari decât al președintelui. Așteptăm să se vină cu măsura, așteptăm analiza Ministerului Finanțelor”, a declarat Ciucă.

ADVERTISEMENT

Totuși, câți bugetari câștigă peste 25.000 de lei și câți vor fi afectați de această posibilă decizie a Coaliției de guvernare, de a impozita salariile mari? În România, cifrele oficiale vorbesc despre 30.574 de angajaţi cu salarii între 24.961 lei şi 200.000 de lei brut. Din totalul de 1.2 milioane de bugetari, 11.000 de angajați au salarii mai mari ca și Kaus Iohannis.

Între timp, după ce au analizat atent efectul pe care l-au avut declarațiile politice în societate, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au revenit asupra acestei inițiative, și au făcut-o mai ”bună”. Concret, ar fi afectați de impozitare doar cei care cumulează pensia cu salariul și, implicit, câștigă mai mult decât șeful statului. Mai mult, înghețarea salariilor ar fi doar pentru o perioadă limitată de timp. ”Deci nu vorbim de o înghețare a salariilor, ci vorbim de o neintervenție pe o perioadă limitată”, a punctat ministrul muncii Marius Budăi.

ADVERTISEMENT

Inclusiv Marcel Ciolacu a revenit cu declarații pe această temă: ”Ai niște venituri impuse de la nivel european să ai 7.000, 8.000 de euro la ANCOM, la ASF, la ANRE. Ținând cont că nivelul de salarizare în România nu este cel din UE, este normal ce depășește venitul brut al președintelui să fie impozitat”. Primul vizat de această impozitare ar fi chiar premierul Ciucă, cel care are 18.000 lei pensie de militar și 15.000 salariu de prim ministru.

ADVERTISEMENT