News

Câţi bugetari sunt în România. În ce sectoare lucrează majoritatea acestor angajați

Ministerul Finanțelor a făcut public numărul exact al bugetarilor din România, fiind vorba de un număr foarte mare raportat la nivel european.
16.01.2023 | 07:48
Cati bugetari sunt in Romania In ce sectoare lucreaza majoritatea acestor angajati
Bugetari în România în 2023. Foto: Ziare.com
ADVERTISEMENT

Mai exact, conform datelor oficiale, în România există 1.280.003 bugetari, iar 64% dintre aceștia lucrează în administrația publică centrală.

Câți bugetari lucrează în România

Potrivit datelor oficiale ale MF, dintr-un total de 818.217 de angajați ai administrației publice centrale, 602.622 lucrau în instituții finanțate în integralitate de statul român.

ADVERTISEMENT

Din totalul de bugetri, cei mai mulți sunt la Ministerul Educației (294.207), Ministerul Afacerilor Interne (125.370), Ministerul Apărării Naționale (74.276), Ministerul Finanțelor (24.861) și Ministerul Sănătății (18.270).

Totodată, conform datelor oficiale, în instituțiile finanțate integral din bugetul asigurărilor sociale lucrau 8.279 de oameni, în cele subvenționate din bugetul de stat un număr de 43.980 de oameni și în instituțiile finanțate integral din venituri proprii erau 163.336 de angajați.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în administrația publică locală lucrau 461.786 de persoane, dintre care 281.706 în instituții finanțate integral din bugete locale și 180.080 în instituții finanțate integral sau parțial din venituri proprii.

Fostul lider PSD Adrian Năstase anunța tranșant în 2022 că ar trebui concediați 25% dintre bugetari, numărul acestora fiind exagerat de mare.

ADVERTISEMENT

”În România sunt, în momentul de față, 1,25 milioane de bugetari. Când eu eram premier erau 800.000. Cred că o reducere de 25% a numărului bugetarilor ar însemna o economie reală în banii de la buget. Tonner-ul și celelalte hârtii, ăstea nu fac economii”, declara Năstase la Antena 3.

Peste 13.000 de persoane din sectorul public au salarii mai mari inclusiv decât președintele Klaus Iohannis, lucru confirmat și de ANAF.

ADVERTISEMENT

”Agenția Națională de Administrare Fiscală nu deține o evidență a funcționarilor publici, însă are la dispoziție informații privind veniturile salariale încasate de salariați, astfel cum sunt declarate de către contribuabili prin intermediul declarației 112 (Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate).

Potrivit informațiilor din declarația 112 depusă pentru luna aprilie 2022 de către angajatorii instituții publice (instituție cu personalitate juridică, a administrației publice centrale, locale sau europene, care gestionează resurse financiare publice) a rezultat un număr de 13.588 persoane care au încasat venituri nete egale sau mai mari decât 14.000 lei”, transmitea ANAF.

ADVERTISEMENT
Cum arată noua casă a lui Mihai Neșu » Construcția a durat 3...
Cum arată noua casă a lui Mihai Neșu » Construcția a durat 3 ani: „Eu mi-aș dori o mică pauză, să ne bucurăm de ce am muncit”
Halep, în fața unei întrebări extrem de incomode: scenariul care prinde contur în...
Halep, în fața unei întrebări extrem de incomode: scenariul care prinde contur în cazul Simonei ANALIZĂ
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un african vorbeşte despre şocurile culturale trăite după ce s-a mutat în România....
Un african vorbeşte despre şocurile culturale trăite după ce s-a mutat în România. "Aproape mi-am sunat părinții să le spun că mă întorc acasă"
Românca de 26 de ani care face plajă pe terasa apartamentului şi i-a...
Românca de 26 de ani care face plajă pe terasa apartamentului şi i-a înnebunit pe vecini. Soţul ei câştigă 450.000 de euro pe an
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Cum vor fi monitorizate telefoanele. Informația face înconjurul lumii
Cum vor fi monitorizate telefoanele. Informația face înconjurul lumii
Fetița Zurli dă cărțile pe față. Dureros ce a spus despre Mirela Retegan....
Fetița Zurli dă cărțile pe față. Dureros ce a spus despre Mirela Retegan. E clar că a plecat cu scandal. ''Nu a fost ușor pentru mine''
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Horoscop săptămâna 17-23 mai 2024. Iubire, bani și noroc pe toate planurile pentru...
Horoscop săptămâna 17-23 mai 2024. Iubire, bani și noroc pe toate planurile pentru patru zodii