News

Câţi copii se puteau infecta la Şcoala Gimnazială 28! Unitatea a devenit focar de noua tulpină a COVID-19

26.01.2021 | 12:33
Cati copii se puteau infecta la Scoala Gimnaziala 28 Unitatea a devenit focar de noua tulpina a COVID19
Școala Gimnazială 28 se află în zona Circului de Stat. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune câți copii se puteau infecta la Școala Gimnazială 28, unitate de învățământ devenită focar cu noua tulpină COVID-19, dar și ce se întâmplă, în acest moment, în interiorul școlii.  

Vă readucem aminte că nu mai puțin de opt dintre cele 11 probe suplimentare prelevate de la angajaţi ai unității, după ce ancheta epidemiologică a fost extinsă, au ieşit pozitive la coronavirus. Totul s-a petrecut cu doar două săptămâni înainte ca școlile să primească ok-ul pentru redeschidere.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, conform unor surse FANATIK din cadrul Ministerului Sănătății alte patru probe vor fi transmise la secvenţiere pentru că toate cele 4 persoane au prezentat deja caracteristici care ridică suspiciuni seriose.

Câți copii ar fi putut să se infecteze la Școala Gimnazială 28!

În rol și-a intrat și Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti. Instituția a decis extinderea anchetei epidemiologice pentru școala Gimnazială numărul 28. Aceasta se află situată în centrul Capitalei, mai exact în zona circului de stat.

ADVERTISEMENT

Activitatea didactică în şcoală este una tradiţională, învăţământul fiind de masa. Personalul şcolii este unul calificat în proporţie de 100%, numărul elevilor fiind în ascensiune de la un an la altul şcolar.

Sursa foto – googlestreetview

De remarcat că în  şcoală există un laborator pentru informatică, o sală pentru activităţi şi  proiecte extraşcolare şi extracurriculare şi săli de clasă bine dotate cu materiale necesare desfăşurării în bune condiţii a procesului de învăţământ.

ADVERTISEMENT

Toate au fost acum închise și DSP-ul își continuă ancheta, una care trebuie să facă lumină. De remarcat că în Școala Gimnazială 28 existau 3 grupe, pe diferite categorii de vârstă, în învățământul preșcolar. Celor 60 de copii li se adăugau două clase pregătitoare și câte 3 grupe de clasa I-IV.

De asemenea, la învățământ gimnazial, școala avea două grupe în clasa a V-a, 3 în clasa a VI-a, alte două în clasa a VII-a și 3 în ultimul an, clasa a VIII-a. În total, ar fi undeva la 700 de elevi care puteau merge în băncile școlii liniștiți de la data de 8 februarie, dată la care Ministerul Educației ar urma să redeschidă unitățile de învățământ.

ADVERTISEMENT

Cum au primit oamenii vestea că lângă ei este un focar COVID-19

Oamenii din zonă spun că școala este una bună, cu rezultate frumoase, deși nu se află în topul preferințelor pentru părinți, ea fiind frecventată, mai degrabă de cei care locuiesc în apropiere. De altfel, unitatea de învățământ era pe locul 155 într-un clasament general al școlilor din București.

Anul trecut, unitatea a avut 5 elevi cu medii peste 9.  „Am văzut mai multe mașini de Poliție în zonă, vă pot spune asta. 

Sursa foto – facebook

Zona oricum era mai liniștită, elevii fiind acasă. Erau oameni care intrau înăuntru, eu i-am văzut. Școala nu era goală, să fim serioși”, a spus Alina Turcu, mama unuia dintre elevi.

„Ferească Dumnezeu, vă dați seama ce se putea întâmpla. E dificil să lucrezi cu copii, e dificil să-i faci să înțeleagă anumite reguli. O zi dacă apucau să meargă și cine știe cât de puternic se împrăștia virusul”, a mai zis aceasta.

Ce spun autoritățile despre situația de la Școala Gimnazială 28

Direcţia de Sănătate Publică a început deja operaţiunea de dezinfecţie a Şcolii nr 28 din Sectorul 2 al Capitalei. Inițial, aici o îngrijitoare a fost diagnosticată cu COVID-19, iar analizele au relevat că femeia era infectată cu noua tulpină a virusului SARS-CoV-2.

Sursa foto – facebook

“După ce această persoană – personal nedidactic, îngrijitoare – a fost detectată, alte opt persoane au fost detectate pozitiv, patru dintre ele prin teste PCR, celelalte patru prin teste rapide, la ora la care ştiam eu.

Alte 11 persoane peste cele nouă, au fost testate, iar DSP-ul, şcoala fiind închisă, va începe acţiunea de dezinfectare prin nebulizare şi alte mijloace specifice care ţin de domeniul sănătăţii”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

Cine decide când se redeschid școlile

Ministrul Educaţiei a mai precizat că decizia cu privire la deschiderea şcolilor va fi luată în urma discuţiilor cu principalele instituţii din domeniu medical. “Există în continuare un interes major pentru începerea şcolilor în format fizic în data de 8 februarie”.

Sursa foto – googlestreetview

“Noi vom merge cu realităţile din educaţie, cei din sănătate, fie că vorbim de DSP, de Ministerul Sănătăţii, de INSP, de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă vor veni cu realităţile din domeniul sanitar.

Se vor pune la un loc şi se va lua decizia corectă şi responsabilă, zic eu, ştiut fiind că limita între dreptul fundamental la educaţie şi dreptul fundamental la sănătate este o fâşie foarte îngustă şi e greu de apreciat”, a mai spus Sorin Câmpeanu.

Ce spune Inspectoratul despre apariția tulpinei COVID-19 în școli

Alexandru Rafila, deputat PSD nu a ezitat o clipă și a anunțat că focarul de COVID-19 de la Şcoala Gimnazială numărul 28 din Capitală a fost cauzat de nerespectarea regulilor de protecţie în acea instituţie publică.

Replica nu s-a lăsat prea mult timp așteptată. Inspectorul şcolar general al municipiului Bucureşti, Ionel Puşcaş, a susținut că în şcoală nu au fost organizate reuniuni, “s-a purtat masca şi s-a asigurat distanţarea fizică atât cât s-a putut şi cât au permis-o condiţiile”.

ADVERTISEMENT