News

Câți dezertori ucraineni au ajuns în România. Reacția autorităților, după ce Kievul a anunțat că vrea să-i repatrieze

Situația refugiaților ucraineni apți de luptă ar putea da naștere unei situații încordate între Kiev și statele Europei în care aceștia au fugit, inclusiv România.
30.11.2023 | 17:45
Cati dezertori ucraineni au ajuns in Romania Reactia autoritatilor dupa ce Kievul a anuntat ca vrea sai repatrieze
Volodimir Zelenski ar putea cere României să trimită ân țară dezertorii ucraineni / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

România nu este dispusă să extrădeze bărbații apți de luptă, aflați pe teritoriul său, deși la Kiev se vorbește din ce în ce mai insistent despre acest subiect. De la începerea războiului cu Rusia, peste 4 milioane de ucraineni care au părăsit țara beneficiază de protecție temporară din partea statelor europene. Dintre aceștia, mai bine de jumătate de milion sunt bărbați.

Ucraina vrea să aducă în țară bărbații și să-i trimită pe front

La începutul lunii septembrie, deputatul David Arakhamia, liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ, ”Servitorul Națiunii”, a declarat că Ucraina trebuie să ceară repatrierea persoanelor care se extrag de la mobilizarea generală, decretată de președintele Zelenski la începerea războiului cu Rusia.

ADVERTISEMENT

„De fapt, agențiile noastre de aplicare a legii pot cere extrădarea unor astfel de persoane în orice țară din lume, cu excepția Rusiei, și să le aducă în Ucraina, astfel încât să poarte responsabilitatea corespunzătoare”, a declarat deputatul.

Și Fedir Venislavski, membru al Comitetului pentru Securitate Națională, Apărare și Informații al Parlamentului ucrainean a arătat că bărbații apți de luptă care au fugit de război ”ar putea fi mobilizați și ar putea crește rândurile forțelor armate”. Până în prezent, peste un milion de ucraineni au fost mobilizați și trimiși pe front.

ADVERTISEMENT

În paralel, Volodimir Zelenski a semnat o lege care prevede pedepse mai dure pentru dezertori. Aceștia pot fi condamnați la până zece ani de închisoare pentru neprezentare la serviciul militar, fără un motiv întemeiat.

60.000 de bărbați din Ucraina se află în România

În România, ca și în restul Europei, cetățenii ucraineni beneficiază de protecție temporară, o măsură excepțională care care se aplică în cazul unui aflux masiv de persoane strămutate dintr-un stat aflat în afara Uniunii Europene. Statul român nu face distincția între persoane de sex masculin sau feminin atunci când acordă refugiaților acest statut.

ADVERTISEMENT

Potrivit unei statistici Eurostat, la sfârșitul lunii septembrie, în România, 140.585 de refugiați din Ucraina se aflau în România și au primit protecție temporară din partea acestui stat.

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, spune că aproape o treime dintre cetățeni ucraineni care se bucură de protecția statului român sunt de sex masculin.

ADVERTISEMENT

”Informațiile puse la dispoziție de către Inspectoratul General pentru Imigrări din cadrul Ministerul Afacerilor Interne relevă faptul că, de la începutul conflictului armat de la granițele României, au fost eliberate permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare pentru un număr de 58.988 cetățeni ucraineni de sex masculin”, arată Cătălin Predoiu, într-un răspuns la întrebarea parlamentară formulată de deputatul Dumitru Focșa.

Ucrainenii care se bucură de protecția temporară a statului român nu vor fi repatriați

Potrivit legislației europene, persoanele care se bucură de această măsură au asigurat ”respectarea cuvenită a drepturilor omului și a libertăților fundamentale, precum și a obligațiilor privind nereturnarea”.

Predoiu spune că ”cetățenii ucraineni de sex masculin, proveniți din zona conflictului armat de la granițele României, beneficiază de protecție împotriva returnării, nefiind într-un caz de ședere ilegală pe teritoriul României”.

De asemenea, persoanele străine care nu beneficiază de protecție temporară, sunt protejate împotriva returnării, dacă în urma unei analize realizate de autoritățile române se constată că acestea sunt persoane vulnerabile. Un criteriu important în această analiză este legat de temerea justificată că viața persoanei străine este pusă în pericol, sau că acesta va fi supus unor tratamente inumane sau degradante.

Peste 6 milioane de ucraineni au intrat în România într-un an și jumătate

Aproape 6 milioane de cetățeni ucraineni au tranzitat granița României, din februarie 2022 și până la 1 octombrie 2023. Alte 7.000 de persoane au fost prinse încercând să pătrundă ilegal în România. Majoritatea acestora a solicitat azil sau protecție temporară din partea statului român, potrivit datelor oferite de Poliția de Frontieră.

Pe de altă parte, grănicerii ucraineni au prins 20.000 de persoane care încercau să fugă ilegal din țară. În statele Europei, peste 650.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani sunt înregistrați ca refugiați, beneficiari ai protecției temporare.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
”O veste groaznică”. A murit la doar 46 de ani
”O veste groaznică”. A murit la doar 46 de ani
Cel mai temut criminal în serie din România ar putea fi eliberat din...
Cel mai temut criminal în serie din România ar putea fi eliberat din închisoare. A fost condamnat pe viață în 2015
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu...
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu lacrimi lângă tribuna-fantomă de 5 milioane € din București
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și...
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și pentru anumiți comercianți
La 13 ani, avea 90 de kg şi adoptase
La 13 ani, avea 90 de kg şi adoptase "body positivity". Cât a slăbit după ce a aflat că sănătatea are altă "părere"
Statul pe scaun timp îndelungat, asociat cu o moarte prematură. Exercițiile fizice nu...
Statul pe scaun timp îndelungat, asociat cu o moarte prematură. Exercițiile fizice nu ajută
Vero, cunoscută ca „Fetița Zurli” părăsește Gașca Zurli, alături de un alt coleg....
Vero, cunoscută ca „Fetița Zurli” părăsește Gașca Zurli, alături de un alt coleg. „Mi-e greu sǎ pun în cuvinte tot ce simt”
Care sunt pensionarii care putea pierde lunar sute de lei la pensie. Legea...
Care sunt pensionarii care putea pierde lunar sute de lei la pensie. Legea pregătită de parlamentari
Codul Rutier. Mai multe ore de școală pentru șoferi, mai puțini cai putere...
Codul Rutier. Mai multe ore de școală pentru șoferi, mai puțini cai putere pentru începători
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Vestea momentului în plin proces la TAS! Halep este în culmea fericirii
Vestea momentului în plin proces la TAS! Halep este în culmea fericirii
Cazul elevului abuzat sexual de două ori. Directoarea școlii, prima reacție
Cazul elevului abuzat sexual de două ori. Directoarea școlii, prima reacție
Povestea celui mai „nebun” împărat al Imperiului Roman. De ce obliga femeile căsătorite...
Povestea celui mai „nebun” împărat al Imperiului Roman. De ce obliga femeile căsătorite să se culce cu el