Câți români vor avea pensiile mai mari de la 1 septembrie 2024? Iată o întrebare la care ministrul muncii și protecției sociale, Simona Bucura-Oprescu, a oferit un răspuns cât se poate de clar.
Potrivit celor mai recente date ale Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), prezentate în luna decembrie a anului 2023, în România era înregistrat un număr de 4.767.424 de pensionari, în creștere cu 1.581 de persoane față de luna noiembrie a aceluiași an.
Pentru toți acești pensionari, de la 1 ianuarie 2024 s-a aplicat o indexare a venitului cu 13,8%. Tot din prima zi a anului în curs, s-a raportat și o creştere a punctului de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei și o creştere a indemnizației minime sociale, de la 1.125 de lei la 1.281 de lei.
Fără îndoială, cea mai importantă și așteptată dată a anului pentru pensionari este 1 septembrie. Atunci se va pune în aplicare recalcularea tuturor veniturilor. Ea se face după noua Lege a Pensiilor care a fost adoptată în toamnă de Parlament.
Este important de precizat că nu toate cele peste 4.7 milioane de pensii vor crește. Prezentă duminică seara la o emisiune de televiziune, Simona Bucura-Oprescu, ministrul muncii, a spus că, de la 1 septembrie, noua Lege a Pensiilor va aduce o creștere pentru peste 3 milioane de pensionari.
Un alt aspect subliniat de oficialul Guvernului este acela că niciun pensionar din țară nu va avea venitul scăzut. ”Din luna septembrie 2024, pensionarii din România vor beneficia de cea de-a doua majorare a pensiilor. După estimările noastre, peste trei milioane dintre români. De asemenea, este foarte important ca lumea să ştie că nicio pensie nu va scădea.
Va fi menţinut cuantumul cel mai favorabil în urma recalculării. Litera legii este foarte clară, în legea 363/2023 avem stipulat clar faptul că se menţine cuantumul cel mai favorabil, nicio pensie nu va scădea”, a precizat Simona Bucura-Oprescu, duminică, la Antena 3.
Ministrul Muncii a mai spus că noua lege a pensiilor garantează, printr-un articol din lege, că pensiile vor fi majorate în fiecare an prin indexarea cu rata inflaţiei plus jumătate din câştigul salarial mediu brut.
”Este foarte important ca românii să ştie că în 2024, după cum au constatat, toate pensiile cresc, fiindcă de la 1 ianuarie avem o creştere a punctului de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, o creştere a indemnizaţiei minime sociale, de la 1125 de lei la 1281 de lei, şi avem deja pusă în aplicare, parţial, noua lege a pensiilor care a apărut în Monitorul Oficial pe 4 decembrie.
La articolul 84, alineatul 3, ne spune că în fiecare an pensiile românilor se vor majora cu inflaţie plus jumătate din câştigul salarial mediu brut. Aceasta este garanţia că nu se va mai întâmpla ca în alţi ani, fiind dacă vom urmări evoluţia punctului de pensie vom vedea că au fost ani în care pensiile românilor nu au crescut deloc, de exemplu între 2009 şi 2013, dar şi în 2020-2021, sau au fost majorate în luna septembrie”, a mai explicat Bucura-Oprescu.