News

Legea pensiilor, aprobată de Guvern. Premierul Ciolacu: ”Vor fi două majorări în 2024 și vor fi eliminate toate inechitățile”

Legea pensiilor a fost aprobată de Guvernul PSD-PNL condus de Marcel Ciolacu. S-a întâmplat după o zi extrem de tensionată la nivel de coaliție.
09.11.2023 | 17:34
Legea pensiilor aprobata de Guvern Premierul Ciolacu Vor fi doua majorari in 2024 si vor fi eliminate toate inechitatile
Legea pensiilor, aprobată de Guvern. Marcel Ciolacu: ”Vor fi două majorări de pensii în 2024”. Sursa foto: Guvernul României
ADVERTISEMENT

Legea pensiilor, care promite două majorări pentru anul viitor, a fost aprobată de Guvernul Ciolacu. Proiectul s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei care trebuia să înceapă inițial la ora 12.00.

Legea pensiilor, aprobată de Guvern. Marcel Ciolacu: ”Vor fi două majorări de pensii în 2024”

În cursul acestei după-amiezi, ședinţa de Guvern a fost întreruptă pe fondul neînțelegerilor din coaliţie privind noua lege a pensiilor. S-a întâmplat asta după ce ministerul finanţelor a dat avizul cu observaţii pe proiectul de lege şi a aşteptat şi avizul Consiliului Economic şi Social.

ADVERTISEMENT

Reamintim că, joi, ministrul Marcel Boloș ar fi refuzat să-și dea avizul pentru noua lege care crește pensiile românilor. A explicat că nu sunt bani. El i-ar fi cerut premierului să găsească soluții.

Din informațiile Antena 3, Ministerul Finanțelor a dat aviz condiționat pe proiectul legii pensiilor. În document, ministrul Marcel Boloș (PNL) a avertizat că dacă proiectul de lege intră în vigoare, deficitul bugetar va crește în 2024 la 5,5% din PIB, iar în 2025 va ajunge la 6,1% din PIB.

ADVERTISEMENT

În etapa următoare, pe 20 noiembrie legea ar urma să fie votată de Parlament. Guvernul Ciolacu dorește ca actul să intre în vigoare la începutul anului viitor. În 2024, toţi cei aproape 5 milioane de pensionari ar trebui să beneficieze de venituri mai mari cu 13,8%.

Mai exact, toate pensiile vor fi indexate cu rata inflaţiei de la începutul anului viitor. Apoi, de la 1 septembrie, aproape 3 milioane dintre ei vor beneficia de o nouă majorare în medie cu 40%.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu: ”Vor fi două majorări de pensii în 2024 și vor fi eliminate toate inechitățile”

Tot joi, premierul Marcel Ciolacu a declarat, la începutul primei ședințe de guvern, că în noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB, reprezentând cheltuieli cu pensiile.

Liderul PSD a dat asigurări că legea va aduce două majorări de pensii în anul 2024. Prima majorare urmează să aibă loc la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, aşa cum prevede legea, iar a doua va avea loc la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor creşte prin recalculare.

ADVERTISEMENT

Premierul a punctat că vor fi eliminate toate “inechităţile” din sistemul public de pensii, atât cele dintre femei şi bărbaţi, precum şi cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite.

Vor fi eliminate toate inechitățile din sistemul public de pensii. Atât cele dintre femei și bărbați, dar și cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite. Mai mult, prin adoptarea acestei legi vom elimina pragul de 9.4 % din PIB, introdus de cei care doreau blocarea creșterii pensiilor până în 2070!”, a spus Ciolacu.

ADVERTISEMENT