News

Cauciucuri de iarnă. Amenda prevăzută de Codul Rutier 2020 dacă nu ți-ai schimbat anvelopele

21.11.2020 | 14:56
Cauciucuri de iarna Amenda prevazuta de Codul Rutier 2020 daca nu tiai schimbat anvelopele
Cauciucuri de iarnă. Amenda prevăzută de Codul Rutier 2020 dacă nu ți-ai schimbat anvelopele. Sursa foto: autoblog.md
ADVERTISEMENT

Șoferii care nu au cauciucuri de iarnă în această perioadă în care șosele încep să fie tot mai alunecoase din cauza precipitațiilor solide riscă amenzi importante, conform Codului Rutier 2020.

Poliția Română a avertizat deja că a început sezonul anvelopelor de iarnă obligatorii și informează că șoferii ale căror autovehicule nu sunt dotate cu astfel de pneuri pot primi amenzi usturătoare.

ADVERTISEMENT

Legea nu prevede o dată de la care anvelopele de iarnă sunt obligatorii, însă acestea trebuie să fie mereu prezente atunci când circulați pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada anului.

Ce amendă prevede Codul Rutier 2020 dacă nu ai cauciucuri de iarnă

Treptate, în tot mai multe zone ale țării, în special în zonele deluroase și montane, zăpada s-a așternut pe șosele. Astfel, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii, în caz contrar puteți plăti amenzi uriașe.

ADVERTISEMENT

În România încă există mulți șoferi care uită sau lasă până în ultimul moment schimbarea anvelopelor, astfel că, există multe situații în care sunt luați prin surprindere de vremea nefavorabilă. De aceea, Poliția recomandă ca acest lucru să fie făcut din timp.

”Șoferii care circulă pe drumuri cu zăpadă, gheață sau polei trebuie să aibă montate la mașină anvelope de iarnă. Dacă circulă fără astfel de anvelope, pe asemenea drumuri, șoferii pot primi amenzi de până la 2.900 de lei.”, anunță Poliția Română.

ADVERTISEMENT

Legea cauciucurilor de iarnă, în vigoare din 2011

Legea cauciucurilor de iarnă a intrat în vigoare în 2011, iar toți cei circula pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă. Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă.

Ele se identifică ușor, datorită prezenței pe laterale a literelor M și S, sub forma: ”M+S”, ”M.S.”, ”MS” sau ”M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripția ,”all seasons”.

ADVERTISEMENT

Poliția Română informează că prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, nefăcând referire la o anumită perioadă a anului.

Astfel, este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Pe lângă amenda menționată mai sus, șoferii pot fi penalizați cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autoturismului.

ADVERTISEMENT
Tags: