Life

Cavaleri medievali care au băgat spaima în dușmani. Fața nevăzută a eroilor din manualele de istorie

Lista celor 5 cavaleri medievali ale căror fapte par ireale. Și-au dovedit vitejia și curajul în lupte, dar au ucis cu sânge rece
23.04.2023 | 19:00
Cavaleri medievali care au bagat spaima in dusmani Fata nevazuta a eroilor din manualele de istorie
Cavaleri medievali. Fotomontaj/Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

De multe ori, atunci când spunem “cavaleri medievali” ne gândim la prinți în armuri strălucitoare, gata să sară în ajutorul domnițelor aflate ananghie. Unii dintre aceștia au fost într-adevăr nobili, însă faptele lor s-ar putea să te facă să îi privești diferit. FANATIK a făcut topul celor 5 cavaleri care au scris, la propriu, istorie.

Iancu de Hunedoara, spaima turcilor

Ioan Huniade, Ioan Corvin sau Iancu de Hunedoara, a fost voievod al Transilvaniei și guvernator al regatului Ungariei. Ioan Huniade a fost cel care a dat asalturi decisive asupra Imperiului Bizantin. A fost una dintre cele mai strălucite minți militare ale secolului al 15-lea.

ADVERTISEMENT

El a fost primul comandant de oști din Europa care a reușit să îl înfrângă pe sultanul Mehmed al doilea, cuceritorul Constantinopolului. Iancu de Hunedoara a condus bătălia de la Belgrad, despre care se spune că a decis soarta lumii creștine. Otomanii au avut 24.000 de morți, iar 4.000 de ostași au fost luați prizonieri.

James Douglas i-a terorizat pe englezi

Supranumit “Douglas cel negru”, James Douglas a fost un lord și cavaler scoțian care s-a făcut remarcat în timpul războaielor de independență din Scoția. Cavalerul a pus bazele unor strategii militare impresionante împotriva forțelor engleze. Astfel și-a câștigat titlul de “Douglas cel negru”.

ADVERTISEMENT

În timpul în care a fost locotenentul regelui Robert I, a asediat castelul Douglas, care era sub ocupația englezilor. În Duminica Floriilor, James Douglas a prins într-o ambuscadă garnizoana engleză. A luat prizonieri soldații englezi, ale căror trupuri le-a ars, iar ulterior a otrăvit fântânile din împrejurimi.

William Marshal, omul care a schimbat istoria Angliei

Dacă ar fi să facem portretul cavalerului medieval clasic, William Marshal s-ar încadra perfect. Cavalerul Marshal a fost cunoscut pentru actele sale de curaj în timpul bătăliilor. De multe ori obișnuia să le împrumute propria sabie războinicilor alături de care lupta cot la cot. Un act de bravadă și de curaj.

ADVERTISEMENT

Pe lângă calitățile sale incontestabile ca soldat, William Marshal a fost și un diplomat excelent. El a fost unul dintre negociatorii cei mai importanți la adoptarea Magna Carta. Semnătura lui este vizibilă pe document, chiar sub cea a regelui. Se speculează că el a fost cel care a inspirat personajul literar Sir Lancelot.

Henry Percy

Supranumit și Hotspur, care în traducere liberă înseamnă agil, iute, Henry Percy a fost cel care l-a inspirat pe Shakespeare în una dintre operele sale. A fost unul dintre cei mai cunoscuți cavaleri medievali ai tuturor timpurilor. În anul 1380, tânărul Henry și-a făcut o reputație importantă ca luptător neînfricat. Scoțienii, cu care se lupta deseori au fost cei i-au pus porecla “Hotspur”, deoarece Henry era gata de luptă, în orice moment.

ADVERTISEMENT

În plus, a dat dovadă de agilitate ieșită din comun în timpul războiului. Hotspur a fost cel care a condus o rebeliune împotriva propriului rege, Henric al IV-lea. A făcut o alianță cu inamicul galez, în încercarea de a detrona regele. Rebeliunea a fost însă fără succes, iar Henry Percy și-a pierdut viața.

Rodrigo Diaz de Vivar – El Cid

De pe lista celor 5 cavaleri medievali nu putea lipsi Cidul. Poate nu sunt multe nume ale cavalerilor medievali vă vin în minte. Însă probabil “El Cid” este unul dintre ele. Rodrigo Diaz de Vivar, sau Cidul, așa cum a fost supranumit, a fost căpitan al oștilor unora dintre cei mai importanți regi.

Există și o legendă a Cidului, în care se vorbește despre valurile de sânge care s-au vărsat pentru Reconquista – lupta împotriva arabilor. Deși există numeroase poeme și cântări despre El Cid, realitatea istorică ni-l prezintă altfel. A fost un feudal crud și lipsit de scrupule, care s-a autointitulat Prințul ostaș.

ADVERTISEMENT
Tags: