News

Caz revoltător în Satu Mare. Un preot a agresat sexual, în biserică, doi băieți instituționalizați: „Rămâne între noi și Dumnezeu”

Un preot din Satu Mare este acuzat că a agresat sexual doi băieți instituționalizați. Educatoarele centrului nu au crezut spusele minorilor.
25.04.2024 | 18:06
Caz revoltator in Satu Mare Un preot a agresat sexual in biserica doi baieti institutionalizati Ramane intre noi si Dumnezeu
Preot din Satu Mare, acuzat că a agresat sexual doi băieți instituționalizați/ Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un caz revoltător petrecut în Satu Mare iese la iveală după câteva luni bune de la semnalarea incidentelor. Un preot este acuzat că a agresat sexual doi băieți instituționalizați, iar totul s-a întâmplat chiar în biserică.

Preot din Satu Mare, acuzat că a agresat sexual doi băieți instituționalizați

Educatoarele centrului de tip familial, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, nu au crezut spusele adolescenților. Mai mult, conducerea centrului ar fi încercat să ascundă totul, anunțând Poliția doar după ce unul dintre băieți a amenințat că va face public cazul.

ADVERTISEMENT

Preotul acuzat de aceste fapte este August Dorel Silaghi, în vârstă de 60 de ani, din cadrul Bisericii Sfinții Petru și Pavel, din Satu Mare. Potrivit informațiilor Hotnews, părintele venea frecvent la casa de tip familial, din municipiu, pentru diverse acțiuni.

El obișnuia să ajute copiii cu donații, alimente, haine și alte lucruri folositoare. Era primit de fiecare dată cu bucurie de către reprezentanții centrului și minori. Însă, se pare că pe lângă aceste fapte măriminoase, preotul avea și alte „îndeletniciri”.

ADVERTISEMENT

Primul abuz a avut loc pe 13 mai 2023. Deseori, părintele ruga educatoarele să permită copiilor să vină să îl ajute cu treburi în biserica unde slujea. Anul trecut, un băiat de 16 ani, Ionuț, (numele victimelor nu sunt reale pentru a le proteja identitatea) a ajuns la lăcașul de cult, după ce preotul i-a solicitat să vină să îl ajute să aranjeze cărțile în bibliotecă.

A mers cu preotul aici, iar când au ajuns spre altar, acesta i-a cerut să intre într-o încăpere alăturată. Ceea ce s-a întâmplat este de-a dreptul revoltător. În primă fază, omul bisericii i-a explicat ce trebuie să facă în bibliotecă. Apoi s-a apropiat de el, după ce a încuiat ușa cu cheia.

ADVERTISEMENT

„Hai că tu nu trebuie să faci nimic, 10 minute durează”

În încăpere era întuneric, iar la un moment dat preotul a început să îl pipăie pe adolescent în zona intimă. Mărturiile băiatului, citate de sursa menționată, sunt cutremurătoare. „Îl simțeam foarte, foarte aproape de mine. Îl vedeam puțin, pentru că era întuneric”, a spus Ionuț.

„Hai că tu nu trebuie să faci nimic, 10 minute durează și apoi gata. Îți voi da bani”, sunt spusele preotului care încerca să îl convingă pe băiat să accepte gestul său. Ceea ce s-a salvat pe Ionuț de un abuz și mai mare a fost faptul că băiatul a luat telefonul și a pornit blițul dispozitivului.

ADVERTISEMENT

Speriat, preotul a încetat atacul asupra copilului, crezând că îl va filma. Și-a retras mână din zona genitală și i-a spus că îl va duce la centru. Ulterior i-a oferit 45 de lei și i-a cerut să nu povestească cuiva incidentul. Băiatul s-a plâns educatoarelor și colegilor, însă nu a fost crezut, cu excepția unui singur copil.

„Preotul l-a adus la centru cu mașina, iar după ce acesta a plecat, minorul a mers în camera de joacă unde erau ceilalți copii și le-a spus că preotul l-a pipăit pe penis, însă doar un singur copil l-a crezut. Nu a fost crezut nici de educatoare. Minorul a mai precizat că a fost afectat emoțional după acest eveniment, mai ales că nu l-a crezut nimeni. A plâns la el în cameră, în plus preotul a mai fost la centru și l-a mai cerut să meargă cu el, dar minorul a refuzat”, susțin procurorii.

Educatoarele nu l-au crezut nici pe cel de-al doilea băiat agresat

La începutul acestui an, pe 21 ianuarie, episodul s-a repetat, însă agresat a fost un alt băiat, Andrei. La fel ca în cazul lui Ionuț, el a fost luat de preot să îl „ajute” la treburile bisericești. Ajunși în aceeași încăpere, părintele l-a apucat de penis, timp de aproape un minut, spunându-i că, de fapt, „asta vrea”.

Băiatul nu a acceptat, deși preotul a insistat. „Preotul a revenit cu mâna la penisul minorului, a tot insistat, acesta s-a tot tras în spate și lateral, unde simțea că are spațiu, după care preotul l-a întrebat dacă s-a masturbat vreodată, minorul răspunzând că da. Apoi preotul a zis că ceea ce vrea să îi facă este exact ca o masturbare, mai spunând că îi dă și suma de 300 lei pe lângă ceea ce îl va lăsa să îi facă”, se mai arată în rechizitoriu.

Adolescentul i-a spus că are o iubită și că nu poate și nici nu vrea să facă acest lucru. În cele din urmă, preotul i-a spus că îl duce cu mașina înapoi la centru, însă nu înainte de a-i preciza că „Nu trebuie să știe nimeni chestia asta, rămâne între noi doi și Dumnezeu”.

Șocat, băiatul a refuzat să îl ducă la centru, iar când a ajuns a povestit reprezentanților instituției ceea ce pățise. A cerut educatoarelor să sune la Poliție, însă femeile nu l-au crezut. Până la urmă, educatoarele au anunțat-o pe șefa centrului, iar ulterior cazul a ajuns în atenția DGASPC Satu Mare.

Instituția a anunțat Poliția pe 29 ianuarie, fiind deschis dosar penal pentru agresiune sexuală. Oamenii legii au obținut mandat pentru a fi interceptat telefonul preotului Silaghi. În una dintre conversațiile acestuia cu un bărbat, preotul a recunoscut că a mângâiat în zonele genitale pe „doi prunci de la Casa de Copii”.

După ce a fost trimis în judecată pentru agresiune sexuală, părintele a contestat ancheta, susținând că există „vicii de procedură și încălcarea dreptului la apărare” și a negat acuzațiile. Dosarul acestuia a fost înaintat Curții de Apel Oradea.

ADVERTISEMENT
Tags: