News

Cazuri atipice de diabet zaharat la pacienții Covid. Medicii români vorbesc de o creștere cu 30% a numărului de bolnavi

Medicii români spun că au observat o creștere alarmantă a numărului de cazuri de diabet zaharat la pacienții care au trecut prin infecția cu Covid
22.07.2023 | 10:41
Cazuri atipice de diabet zaharat la pacientii Covid Medicii romani vorbesc de o crestere cu 30 a numarului de bolnavi
Cazuri de diabet zaharat la pacienții post-Covid. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Anca Pantea Stoian, conferenţiar universitar doctor și medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Bucureşti, spune că încă din timpul pandemiei au fost observate un număr mare de cazuri atipice de diabet zaharat la pacienții care suferă de sindromul Long Covid.

Cazuri atipice de diabet zaharat la pacienții Covid

Medicul Anca Pantea Stoian, care este și președintele Comisiei de Diabet, nutriţie şi boli metabolice a Ministerului Sănătăţii, susține că deși cercetătorii încă încearcă să stabilească aceste efecte post-Covid, denumite sindromul Long Covid, apariția diabetului zaharat pare să fie unul din elementele acestui sindrom.

ADVERTISEMENT

„Discutăm despre cazuri de diabet puţin atipice în ultima perioadă, se pare că ele sunt cumva urmare a pandemiei prin care tocmai am trecut şi mai ales a prezenţei sindromului Long COVID după ce persoanele au dezvoltat infecţia cu SARS-CoV-2. Din păcate patologia nu se încheie odată cu stingerea perioadei acute specifice infecţiei cu Covid 19.

Faţetele acestui sindrom Long COVID sunt destul de diverse, puzzle-ul care compune acest sindrom, par să fie încă necunoscute în foarte multe aspecte. Însă ceea ce putem spune cu siguranţă este că pacienţii care au dezvoltat acest sindrom Long COVID, o mare parte din ei au avut şi un diagnostic de diabet zaharat în cadrul acestui sindrom. Aş spune că diabetul zaharat poate fi considerat un element important în cadrul acestui sindrom.

ADVERTISEMENT

Şi tocmai de aceea sunt foarte multe voci la nivel internaţional care spun că diabetul zaharat este într-adevăr una dintre componentele sindromului Long COVID, mai degrabă diabetul zaharat tip 2. Dar nu numai. O serie de afecţiuni cardio -metabolice par să întregească acest sindrom”, a explicat Conf. Univ. Dr. Anca Pantea Stoian într-un interviu pentru News.ro.

Populația susceptibilă la a dezvolta diabet zaharat tip 1 post-covid

Medicul spune că datele arată că mulţi dintre pacienţii care au făcut infecţia covid fie au făcut diabet zaharat tip 2 chiar şi cursul infecţiei sau imediat după aceea, fie şi-au agravat diabetul deja existent. Mai mult, în mod surprinzător, aceasta subliniază că cei mai expuși acestui risc sunt tinerii, din cauza unui mecanism de atac autoimun.

ADVERTISEMENT

„Din datele pe care le avem până acum, există o categorie de pacienţi care au dezvoltat diabet zaharat tip 2 chiar în cursul infecţiei acute cu SARS COV 2 şi o altă categorie, care a dezvoltat diabet post-infecţie. O mare parte dintre pacienţii cu diabet zaharat anterior infecţiei cu SARS COV 2 au constatat un dezechilibru important metabolic şi aparitia complicaţiilor micro şi macrovasculare diabetice.

Ponderea noilor cazuri este într-adevăr de tip 2, dar suprinzător există şi o populaţie vulnerabilă susceptibilă, mai ales cea tânără, la a dezvolta diabet zaharat tip 1, post infecţie covid, se pare printr-un mecanism diferit, de atac autoimun-atacul virusului SARS-CoV-2 asupra celulei beta pancreatice, elementul principal în secreţia de insulină la nivel pancreatic.

ADVERTISEMENT

Chiar şi în timpul pandemiei şi după pandemie ne-am confruntat cu o creştere a numărului de pacienţi cu diabet zaharat tip 2 dar şi tip 1, atat la nivel mondial, dar şi în România. Ţara noastră înscrie un număr de cazuri noi la fel cum se regăsesc şi în alte ţări din lume”, a mai precizat medicul Anca Pantea Stoian.

Creștere cu 30% a numărului de cazuri

Anca Pantea Stoian susține că datele naționale arată că, în ultimii doi ani, s-au înregistrat cu 30% mai multe cazuri de diabet zaharat de tip 1 față de anul 2019, între acest fenomen și infecția cu virusul Covid existând o legătură directă.

„L-aş cita aici pe domnul profesor Adrian Vlad de la Timişoara, care spune că în ultimii doi ani creşterea diabetului zaharat tip 1 a fost spectaculoasă, el apreciind această creştere cu 30% mai mare faţă de 2019, inclusiv subliniind faptul că acest procent poate fi determinat de legătura dintre COVID şi diabetul zaharat tip 1, aşa cum aminteam mai devreme. Este adevărat, mecanismele patogenice sunt încă ipotetice, neclarificate în totalitate.

În ceea ce priveşte diabetul zaharat de tip 2, mecanismele patogenice sunt diferite. Dacă în pandemie au fost utilizate diverse preparate medicamentoase cu scopul de a salva viaţa celor aflaţi în situaţii critice, medicamente care pot declanşa diabetul tip 2 în perioada pre şi post pandemie, putem argumenta alte mecanisme care stau la baza declanlării diabetului de tip 2”, a mai explicat aceasta. Medicul a subliniat că, în România, există la ora actuală circa 3 milioane de pacienți cu diabet tip 2, chiar dacă un procent semnificativ al acestora nu este înscris în programul național.

ADVERTISEMENT